Категорије
Друштво

SNP: Osobe sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu

„Čak ni činjenica da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji predviđa uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI za poslodavce koji imaju preko 20 zaposlenih, ne pomaže jer još uvijek jako malo osoba sa invaliditetom aktivno radi“

Socijalistička narodna partija, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. ukazala je da osobe sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu a zapošljavanje je jedan od najvažnijih preduslova.

„Prema poslednjim podacima u Crnoj Gori ima oko 11 odsto osoba sa invaliditetom a procjena je da je oko 5.000 na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nažalost, samo nekoliko desetina je zaposleno. Čak ni činjenica da Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji predviđa uplatu posebnog doprinosa za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje OSI za poslodavce koji imaju preko 20 zaposlenih, ne pomaže jer još uvijek jako malo osoba sa invaliditetom aktivno radi“, navodi se u saopštenju SNP-a.

Dodaju da u našem društvu još nije došlo do promjene svijesti i trendova, kako bi se osmislili novi načini inkluzije osoba sa invaliditetom.

„Što bi svakakao bilo djelotvornije u otklanjanju prepreka koje postoje. Oslobađanje od tih prepreka značilo bi boljitak ne samo za osobe za invaliditetom već i za cjelokupno naše društvo koje teži jednakosti i ostvarivanju ljudskih prava u punom smislu“, zaključuje se u saopštenju SNP-a.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.