Категорије
Друштво

Slađana Kaluđerović, predsjednica Opštinskog odbora SNP Golubovci i odbornica u Skupštini Gradske opštine Golubovci: PODRŽATI ŽENSKI BIZNIS

Završni račun budžeta za 2017. godinu nedvosmisleno je pokazao apsolutni nedostatak osjećaja tadašnjeg DPS rukovodstva prema kategoriji koja predstavlja polovinu našeg stanovništva, budući da pitanje statusa žena nije uopšte tretirano.

Zbog toga je uslijedilo odborničko pitanje koje sam, kao predstavnik građanki i građana ispred SNP Golubovci, uputila njihovim političkim naslednicima: Da li ste u 2017. godini podsticali žensko preduzetništvo, i ako jeste – kojim projektima?

Ukazujem da, uprkos tome što važi za tradicionalnu sredinu, Zeta u poslednje vrijeme pomjera granice. Prvi put se na čelu zetskog opštinskog odbora partije kojoj pripadam našla žena, zbog čega osjećam dodatnu odgovornost da utičem na poboljšanje socioekonomskog, društvenog i političkog položaja žena. To povlači i stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj biznisa žena, što se može omogućiti uvođenjem posebnih budžetskih linija za tu namjenu za 2019. godinu. Time bi se ženama u Zeti pružila prilika da svoje kreativne ideje, talente i umijeće pretoče u ozbiljan i unosan posao za dobro svih.

Moram naglasiti i da je, po prvi put, žena na čelu Opštine u sastavu Glavnog grada – Golubovci, kao i to da u ovom momentu predstavlja jedinu predsjednicu opštine u Crnoj Gori, zbog čega ima još veću dužnost da na sopstvenom primjeru pokaže kako se žene na odlučujućim pozicijama bore za ravnopravan status žena u društvu.

Socijalistička narodna partija je u novijoj političkoj istoriji preteča i zastupnik ideje ravnopravnosti polova, a kao predlagač zakonskih rješenja zaslužna je što je uvedena obavezna kvota od 30 procenata žena na poslaničkim i odborničkim listama, kao i za uslov da među svaka četiri kandidata mora biti najmanje jedna žena. Stoga se podrazumijeva da će SNP Golubovci istrajati u ovim zahtjevima, a očekujemo i da ostali predstavnici građanki i građana pokažu dodatni osjećaj za pomenutu diskriminisanu kategoriju, bilo da pripadaju opozicionoj ili vladajućoj strukturi.

U narednom periodu nas čeka donošenje budžeta za 2019. godinu, a time i prilika da utičemo na poboljšanje poslovnog i ekonomskog statusa žena. Ukoliko je iskoristimo, kao rezultat imaćemo nove biznise i žene koje će biti poslovno angažovane, što će se pozitivno odraziti na materijalno stanje porodica i sveukupno stanovništvo.

Svakako je pred nama još izazova, pozitivnih inicijativa i borbe kada su u pitanju diskriminisane kategorije, a naše sugrađanke i sugrađane pozivamo da zajedno sa nama učestvuju u aktivnostima i stvaranju novih vrijednosti Zete.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.