Категорије
Актуелно

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG: VLAST SLABO POŠTUJE USTAV

 

Teško toj državi gdje izvršna vlast hapsi zakonodavnu a sudska ćuti ili donosi odluke po nalogu izvršne vlasti.

Osnovne funkcije države su donošenje zakona i njihovo izvršavanje, odnosno, upravljanje zajedničkim poslovima i rešavanje sporova u društvu. Kad bi sve funkcije vlasti bile usredsređene u iste ruke, tada bi vlast bila nedemokratska, narodnim jezikom rečeno “kadija te tuži, kadija ti sudi”.

Zbog toga se ove tri funkcije razdvajaju i dijele različitim organima vlasti. Ovlašćenje za donošenje zakona ili zakonodavnu vlast – parlamentu, odnosno, narodnoj Skupštini. Izvršavanje zakona – vlasti koja vlada. Upravljanje i rešavanje sporova – sudskoj vlasti i sudovima. Krajnja podjela vlasti je da se odbrane slobode i prava građana.

Osnovno oruđe za to su Ustav i Zakoni. Ustavom se, otud, prvo definišu osnovna prava i slobode građana kao nosilaca vrhovne vlasti i demokratije. Preciznije rečeno, narodni suverenitet. Potom se regulišu odnosi između ove tri vlasti. Sve to kako jedni ne bi zadirali u polje drugih i na taj način prisvajali i stavili u jedne ruke funkcije koje treba da ostanu razdvojene.

Sudskoj vlasti je Ustavom posebno zagarantovana samostalnost i nezavisnost od drugih dviju vlasti.

Kako je krajnja svrha ograničenje vlasti, pa tako i njene podjele, garantovanje i očuvanje osnovnih prava i sloboda građana, nezavisna sudska vlast je najvažniji mehanizam kojim se to postiže.

Pitanje je da li se ovih dana čuva Ustav i dobro tumači. Na građanima je da ocijene.

Socijalistička narodna partija Crne Gore još jednom podsjeća da je Ustavom Crne Gore zagaranotvana i podjela vlasti i poštovanje ljudskih prava i sloboda. A Ustav je najviši pravni akt jedne demokratske države. Legalna podrška koja drži državu i koja ograničava i usmjerava njenu aktivnost. U našem Ustavu piše da je “Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava”. Koliko ovih dana Crna Gora poštuje Ustav, najbolje pokazuje slučaj hapšenja poslanika Nebojše Medojevića.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.