Категорије
Актуелно

SDT ispitivalo tvrdnje da je Katnić počinio zločin u Hrvatskoj

„Nakon izvršenih provjera od strane nadležnih državnih organa Republike Hrvatske, Županijsko državno odvetništvo u Dubrovniku dostavilo je informaciju da lice sa tim i sličnim identifikacionim podacima u periodu od 1991. do 2018. godine nije imalo prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji opštine Cavtat“

Specijalno državno tužilaštvo formirlao je predmet povodom tvrdnji lidera PzP-a  Nebojše Medojevića o tome da je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić tokom 91.i 92. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, da je osumnjičen za silovanje žene u Konavlima i da je uzimao novac od domicilnog stanovništva da ih ne zlostavlja i muči.

Reagovanje SDT-a uslijedilo je nakon izjave Medojevićevog advokata Dražena Medojevića koju je objavila TV „Vijesti“ a u kojoj navodi „da je Specijalno državno tužilaštvo imalo namjeru da rasvjetljava ratne zločine po Dubrovniku i izjave Nebojše Medojevića, oni su mogli da se zvanično obrate vlastima u Hrvatskoj, u Dubrovniku i da traže i da provjeravaju te njegove navode. Niko to nije uradio…“.

Iz SDT- a tvrde da navodi advokata Medojevića nisu tačni i detaljno objašnjavaju šta su sve preduzeli do sada.

„Postupajući u okviru svojih zakonskih nadležnosti Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet povodom javno iznijetih tvrdnji Nebojše Medojevića na internet stranicama www.in4s.net i www.promjene.org od 3.05.2017. godine o izvršenju krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva od strane Milivoja Katnića, glavnog specijalnog tužioca, kojom prilikom je Medojević Nebojša naveo da „…zna da je Katnić Milivoje osumnjičen za silovanje žene u Konavlima i da je uzimao novac od domicilnog stanovništva da ih ne zlostavlja i muči…“.

Prednje tvrdnje je poslanik Medojević više puta iznio u javnosti, pa je dana 20.12.2017. godine u Skupštini Crne Gore, izjavio da je Julijana Petković, devojačko Kršikapa, zvana Julka, iz Cavtata, u toku 1991-1992. godine šikanirana, zlostavljana i maltretirana na drugom spratu hotela „Makedonija“ u Cavtatu u organizaciji današnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i tražio za istu pravdu.

Proveravajući iznete tvrdnje, SDT je u postupku izviđaja saslušalo Nebojšu Medojevića u svojstvu svjedoka kojom prilikom je isti ponovio prednje navode, pri čemu je odbio, što kao svedok nije imao pravo, da tužilaštvu pruži sve informacije bitne za utvrđivanje odlučnih činjenica, piše u reagovanju.

Nadalje,dodaje se, cijeneći iznijete tvrdnje, SDT  je u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći zatražilo od nadležnih organa Republike Hrvatske- NCB Interpola Zagreb i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske provjeru podataka o licu Julijana Kršikapa Petković i predmetnim događajima.

„Nakon izvršenih provjera od strane nadležnih državnih organa Republike Hrvatske, Županijsko državno odvetništvo u Dubrovniku dostavilo je informaciju da lice sa tim i sličnim identifikacionim podacima u periodu od 1991. do 2018. godine nije imalo prijavljeno prebivalište ili boravište na teritoriji opštine Cavtat odnosno opštine Konavle, niti je osoba sa tim ili sličnim podacima podnosila krivične prijave u navedenom periodu, piše u saopštenju.

Konačno, dodaje se, SDT obaveštava javnost da se vrše provjere i izviđaji u pravcu utvrđivanja da li su na dubrovačkom području izvršena krivična djela ratnih zločina od strane državljana Crne Gore

„Pa poziva sve građane, kao i advokata Dražena Medojevića, koji je javno saopštio da zna da su „pojedini ljudi na dubrovačkom području činili ratne zločine“, da svoja saznanja prijave Specijalnom tužiocu Lidiji Vukčević koja radi na predmetima ratnih zločina, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.