Категорије
Спорт

UPRAVNI ODBOR KARATE SAVEZA CRNE GORE OCIJENIO: Odluka Ministarstva sporta nepravedna

Karate savez Crne Gore (KSCG) ocijenio je nepravednom odluku Ministarstva sporta da naknade vrhunskim sportistima iz karatea smanji na iznos polovine prosječne neto zarade u Crnoj Gori. Navodi se da smatraju da su karate šampioni to pravo stekli na zakonit način prije deset godina.
– Ta odluka donešena je selektivno, za nju nije postojao nikakav javni interes, jer ako je postojao javni interes morao se ne selektivno sprovoditi. Naši šampioni su osvajali medalje širom svijeta, radili u teškim uslovima, u veoma žestokoj konkurenciji, pronosili slavu crnogorskog karatea i same Crne Gore širom planete i i takva rješenja smatramo potpuno nepravednim – piše u saopštenju Upravnog odbora Karate saveza.
Navodi se da je karate jedan od najrasprostranjenijih sportova na planeti, sa skoro dvesta članica u Svjetskoj karate federaciji.
– Redovno na prvenstvima svijeta učestvuje preko 100 država, a svaka evropska država je članica karate federacije i redovno učestvuje na šampionatima Evrope – piše u saopštenju.
Karate savez podsjeća da je pet karatista proglašavano za najboljeg sportistu Crne Gore.
– Ne vidimo razlog zašto bi oni sad bili diskriminisani u odnosu na ostale vrhunske sportiste u Crnoj Gori. Da li je logično da neko ko je proglašen za najboljeg sportistu Crne Gore prima sada nakanadu značajno manju od nekih drugih vrhunskih sportista koji su u istoj toj godini ostvarili lošiji rezultat – piše u saopštenju.
Navodi se da je karate u međuvremenu postao punopravni član porodice olimpijskih sportova i da se to moralo uzeti u obzir.
– Jedini smo olimpijski sport koji je poslije Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru donio po jednu medalju Crnoj Gori sa evropskog i svjetskog šampionata u seniorskoj konkurenciji i imali jedinog učesnika na olimpijskim igrama mladih koji je svojim rezultatima stekao pravo učešća – piše u saopštenju.
U savezu smatraju da je osvajanje medalje na Evropskom ili svjetskom šampionatu u karateu neuporedivo teže nego u mnogim sportovima koji su odavno na programu Olimpijskih igara.
– Da su kojim slučajem državljani Crne Gore Džon Mekinro, Karim Abdul Džabar, Mihael Šumaher ili Dragutin Šurbek i oni bi se našli u istoj situaciji kao naši šampioni. Da li iko smatra da bi odluka Ministarstva sporta u tom slučaju bila ispravna – piše u saopštenju.
U savezu očekuju da će u redovnom sudskom postupku karatisti, kao i mnogo puta do sada, izaći kao pobjednici i da će ta nepravda biti eliminisana.
Upravni odbor Karate saveza je konstatovao da će do kraja ostati uz svoje karatiste i da će im pružati moralnu i svaku drugu podršku.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.