Категорије
Култура

DODJELOM NAGRADA ZAVRŠEN 23. MEĐUNARODNI FESTIVAL MALIH SCENA I MONODRAMA: Dubravka Drakić najbolja u Sarajevu

  Dramska umjetnica Dubravka Drakić proglašena je za najbolju glumicu 23. izdanja Međunarodnog festivala malih scena i monodrama u Sarajevu. Nagrada joj je pripala za ulogu Florens Foster Dženkins u predstavi „Slasti slave”, u produkciji Gradskog pozorišta, koju je po tekstu Pitera Kiltera, adaptirao i režirao Stefan Sablić.
U takmičarskom programu manifestacije, pored predstave Gradskog pozorišta, bila su još četiri pozorišna komada i četiri monodrame iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH. Za najboljeg glumca izabran je Dragan Petrović Pele za ulogu u predstavi „Hor bečkih dečaka”, dok je za najbolju predstavu proglašen „Preobražaj” u izvođenju Hrvatskog narondnog kazališta iz Mostara. Najbolja monodrama je „Hamletovi snovi”, u produkciji Academic Dream Theatr-a.
„Slasti slave” duhovit je i dirljiv komad. Govori o strasti prema slavi jedne žene koja je proglašena za najgoru pjevačicu na svijetu. Piter Kilter ga je napisao po istinitoj priči o Florens Foster Dženkins, koja je četrdesetih godina prošlog vijeka u Njujorku bila omiljena muzička atrakcija. Proslavila se operskom karijerom, iako nije umjela da pjeva. Predstava osvjetljava ljupku korupciju kojom se Gospođa Dženkins bavila i čarobnu riječ – mito – koja joj je otvarala sva vrata. Ipak, priča o Florens Dženkins je topla ljudska drama, jer su njena ogromna ljubav prema muzici i ekscentrični entuzijazam bili toliko zarazni da su nadvladali nedostatak talenta.
Pored Dubravke Drakić, u predstavi igraju Mladen Nelević, Vesna Vujošević-Labović/Katarina Krek, Ivana Mrvaljević i Smiljana Martinović/Maja Stojanović. Izbor muzike potpisuje Stefan Sablić, kostimografiju Aleksandar Nošpal, a scenografiju Smiljka Šeparović.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.