Категорије
Актуелно

Obraćanje prve predsjednice Asocijacije žena SNP CG Maje Pešić

Izborna konferencija je odrzana u Podgorici, 9. decembra 2018. godine

ŽENE SNP ĆE DATI SNAŽAN DOPRINOS NEOPHODNIM POLITIČKIM PROMJENAMA U CRNOJ GORI

Naša Socijalistička narodna partija ovim skupom pokazuje svoju zrelost, demokratski kapacitet i evropski karakter. Današnja Konferencija žena SNP-a pokazuje da se na nas mora najozbiljnije računati ako govorimo o procesima u okviru naše partije sa jedne strane, i o prijeko potrebnim promjenama u našoj državi, sa druge strane.

Posebno sam privilegovana što sam dio ogromnog broja istaknutih pripadnica SNP-a koje sa ponosom nose njen znak i ime, i što sam u moru pametnih, lijepih, radnih i istaknutihžena u svakom pogledu, upravo ja zavrijedila pažnju da budem „prva među jednakima“. To je prije svega, posebna čast, ali i ogromna odgovornost. Sve zajedno treba da podijelimo teret afirmacije žene u našem društvu.

Želim da istaknem danas da aktuelno rukovodstvo vrši prijeko potrebne reforme u okviru SNP-a. Poslije uspješno organizovane Asocijacije mladih, formiranja novih opštinskih odbora, naš današnji skup i organizacija Asocijacije žena je za najveću pohvalu.

I prije nego iskažem svoj lični stav u odnosu na pravce i procese našeg aktivnijeg djelovanja i učešća u društveno- političkom životu, koristim ovaj momenat da podsjetim da je upravo naša Socijalistička narodna partija Crne Gore inicirala Zakon o majkama, kojim smo djelimično uspjeli da poboljšamo materijalni status svih majki u našoj državi, bez obzira na politički, vjerski ili bilo koji drugi identitet. Na našu veliku žalost, taj zakon je aktuelna politička većina zloupotrijebila i iskoristila isključivo u političkom smislu. Više sam nego sigurna da će naša partija u najskorije vrijeme ponovo biti dominantan politički faktor i da ćemo ovakve i slične važne zakonske projekte ponovo moći da iniciramo na radost svih majki i žena u Crnoj Gori. Podsjetiću vas da u opštinama gdje je SNP na vlasti imamo značajno izdvajanje sredstava za majke sa troje i više djece kao i socijalna davanja.

Svakako da danas moramo poslati poruku da je rodna ravnopravnost bila i ostala dio naših programskih načela, uz podsjećanje da smo zagovornici jednakih mogućnosti i učešća žena u društveno- političkom životu Crne Gore, što je uostalom i evropski manir i nešto što moramo kao društvo koje teži evropskim standardima da ispunimo. Rodna ravnopravnost kao definicija i lingvističke teorije ne treba da budu naša pretpostavka demokratije i dokazivanje ispunjavanja principa na papiru. Ono što je bitno je istinska afirmacija žena i konkretna uključenost u donošenje odluka na osnovu sposobnosti i znanja, a ne pripadnosti ženskom polu. To treba da bude naša zvijezda vodilja – uključenost, rad i odlučivanje po zasluzi.

U tom pravcu nećemo i ne možemo više dozvoliti da se bilo koje ozbiljnije pitanje i dilema rješavaju bez našeg aktivnog učešća. Pitanja iz oblasti socijalne politike, zdravstvenih usluga, kulturnih i sportskih dešavanja ne mogu tek tako prolaziti mimo nas. Žene Socijalističke narodne partije od danas imaju i ime, i snagu i moć da mijenjaju sistem po svom nahođenju i ispravljaju mnoge loše odluke i stanje na terenu koje za sobom ostavlja vlast DPS-a i njegovi politički istomišljenici.

Nećemo ćutati nad bilo kojim nasiljem, bilo ono u političkom ili nekom drugom obliku. Posebno moramo dići glas protiv nasilja nad ženama, koje je, na žalost još uvijek dio naše životne zbilje. Za početak je jako bitna podrška u okviru naše partije. Na nama je da ostvarimo ono što je istovremeno i dio naših interesa i interesa SNP-a!

Porodica je u Crnoj Gori bila i ostala svetinja, a podsticanjem društvene brige o majci i djetetu, korjenitim izmjenama zakonodavstva, težićemo ostvarenju zaštite majki, trudnica, samohranih roditelja, kako bi im bila garantovana zaštita koja se tiče očuvanja radnog odnosa za vrijeme porodiljskog odsustva, kao i sankcionisanje poslodavaca koji krše njihova prava.

Želim da podijelim sa vama da smo tokom pripreme za ovaj Kongres žena razgovarali i o sloganu koji će biti u skladu sa prilikom: „Ovdje stanuje ljubav“, „Žena-porodica- društvo“, „Jake žene-snažno društvo“, „Naše djelo-sigurna budućnost“, „Ženska riječ-sigurno djelo“…i još na desetine sličnih.

Izabrale smo „Snažne žene – napredno društvo“, jer stereotip da je žena „slabiji pol“ predstavlja kočnicu u današnjoj civilizaciji i mentalnu inerciju prihvatanja zbog konstantnog ponavljanja u svakodnevnom životu.

Današnja PRVA ASOCIJACIJA ŽENA SNP-a je samo prvi zvaničan korak, jako bitan za sve nas u formalnom smislu, ali konkretno, koračamo mi sve ove godine zajedno pod časnim imenom Socijalističke narodne partije.

Naša partija je partija koja je posvećena jačanju uloge žene u društvu, partija koja baštini moralna načela, partija koja poštuje demokratiju, partija tradicije, partija koja odolijeva svakom nevremenu, jer ima čvrst temelj i jaku konstrukciju.

Uvjerena sam da će još jači SNP u narednom periodu biti neizostavan činilac u donošenju najvažnijih političkih odluka u Crnoj Gori, a da će žene SNP-a dati snažan doprinos neophodnim političkim promjenama.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.