Категорије
Друштво

MIODRAG LEKIĆ POZVAO PREMIJERA DA OTVORI CRNU KUTIJU O LIKVIDACIJI UREDNIKA „DANA“: Bez napretka u istrazi o Duškovom ubistvu

Premijer Duško Marković saopštio je juče odgovarajući na poslaničko pitanje Miodraga Lekića da nema novih saznanja o ubistvu urednika „Dana“ Duška Jovanovića, ali da policija i istražni organi i dalje rade na ovom slučaju.
-Mučko ubistvo Duška Jovanovića jedna je od rana koja boli svakog odgovornog političara, ali i svakog slobodnog građanina ove zemlje, i, iako lično nemam nikakva nova saznanja o tom slučaju, znam da se u policiji na tome još radi, odgovorio je Marković.
– Da vas podsjetim, ubistvo Duška Jovanovića je zadobilo određeno sudsko razrješenje, jedno lice je procesuirano i osuđeno na kaznu zatvora od 19 godina. Na tome se nije stalo već se u policiji i dalje odvijaju radnje u cilju pribavljanja saznanja, identifikacije i pronalaženja ostalih vršilaca i mogućih nalogodavaca tog krivičnog djela. Takođe se ne libim da vam saopštim i da ja lično nemam nikakva nova saznanja o tom kriminalnom događaju. Da ih imam, budite uvjereni da bi državni organi bili obaviješteni istog časa. Bilo bi tako i nikako drugačije. I zbog toga što mi nije u maniru da prećutkujem istinu i zbog toga što bi to bilo u najboljem interesu pravde, demokratije i vladavine prava kojima sam lično i profesionalno posvećen – kazao je Marković.
On je istakao i da je Vlada 2016. godine formirala Komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama
slučajeva prijetnji, nasilja i napada na novinare, ubistva i napada na imovinu medija kojoj je u julu produžen mandat na još dvije godine, a Miodraga Lekića uputio na izvještaje komisije koji se podnose kvartalno, a koji su javno dostupni. Kako je napomenuo, uvjeren je da su državne institucije jedino mjesto gdje svi zajedno mogu tražiti pravdu i istinu.
Lekić ga je pitao da li javnu izjavu Mila Đukanovića od 18. marta 2013. godine, dvije nedjelje uoči predsjedničkih izbora, da je Duška Jovanovića ubio mentor Miodraga Lekića, smatra državničkim doprinosom istini ili je u pitanju klevetanje, s obzirom na to da stalno ističe da svi su pred zakonom jednaki. Povezao je to i sa situacijom sa jednim od lidera Demokratskog fronta Nebojšom Medojevićem, za koga prilikom hapšenja nisu važila pravila kao i za druge.
– Da li smatrate da je tada napravljen propust da Đukanović nije uhapšen, priveden ili pozvan da da izjavu, nego ju je dao godinu i po dana kasnije i da li mislite da možemo izgrađivati društvo pravila ako ta pravila ne važe za sve – pitao je Lekić.
Marković je odgovorio da ne misli da je u pitanju primjena dvostrukih standarda.
– Koliko sam upoznat iz javnosti, Milo Đukanović je i u tužilaštvu kazao šta je imao, a današnji predsjednik Vlade ne ocjenjuje ko je kakav iskaz dao, kao ni sadržinu i kvalitet iskaza. Za građanski odnos prema pravdi i za poštovanje pravde postoji i odgovarajuća zakonska mjera, da li je bilo propusta prilikom njene primjene odlučiće Ustavni sud ili je valjda već odlučio. Uostalom, zašto niste, ukoliko smatrate da je na vašu štetu učinjena kleveta, pokrenuli mehanizme zaštite koji su vam bili na raspolaganju – pitao je Marković.
Lekić je kazao da prezire klevete, te da to nije nešto čime bi se on bavio.
– Bolje da ne skrećemo sa suštine, suština je da Crna Gora nastavlja da živi svoju muku i bruku kada je u pitanju mučko ubistvo novinara a da mi u maloj Crnoj Gori još uvijek ne možemo ništa da saznamo o tome. Ne ljutite se što postavljam ovo pitanje ali postavljaćemo to pitanje i ja i kolege dok god se to ne razjasni. Moja namjera nije da otvaram crnu kutiju, ali mislim da to građani očekuju, nije to nikakva politizacija – poručio je Lekić.
Program je prekinut na pola Lekićevog izlaganja, zbog čega je predsjednik Skupštine Ivan Brajović tražio objašnjenje od RTCG, koja nije ispoštovala prvobitan dogovor oko prenosa i prekida prenosa.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.