Категорије
Култура

IZLOŽBU O VELIKOM SRPSKOM NAUČNIKU I IZUMITELJU U ŠANGAJU VIDJELO POLA MILIONA LJUDI

Izložba o Nikoli Tesli koja prezentuje najvažnije segmente vezane za njegov život, ideje i dostignuća kao doprinos savremenoj civilizaciji i budućim generacijama biće otvorena u Japanu 26. januara, a tri tone eksponata – svjetlosnih panela, radnih modela, maketa laboratorija i izuma krenulo je iz Beograda ka gradu Hofu, javlja Tanjug.
Izložba „Nikola Tesla – srpski genijalni izumitelj – Edisonov rival” biće postavljena u Muzeju Solar samo tri nedelje nakon završetka slične postavke u Muzeju nauke i tehnologije u Šangaju koju je videlo više od pola miliona ljudi, a po riječima direktorke Muzeja Nikole Tesle Ivone Jevtić, izložba se realizuje na inicijativu velikog prijatelja Srbije, bivšeg ambasadora Japana u Beogradu Tadašhija Nagaija.
Mjesec dana nakon otvaranja u Japanu, izložba o Tesli biće postavljena u Nikoziji, a potom, u septembru, i u Atini, rekla je ona i dodala da su u toku pregovori o gostovanju u Moskvi, UAE, Maroku i Egiptu.
Ona je istakla da za djelo Nikole Tesle vlada veliko interesovanje i da je muzej našeg naučnika prošle godine obišlo više od 150.000 posetilaca.
– Prema podacima do 2006. godine stalnu postavku vidjelo je po nekoliko hiljada ljudi godišnje, a sada smo ih imali toliko samo u dva dana pred Novu godinu – kazala je ona.
Broj stranaca koji dolaze u Muzej raste, a prema njenim riječima najviše je onih iz Turske, Grčke, Kine i Rusije.
Muzej su nedavno posjetili svještenici iz Teslinog rodnog Smiljana, a dogovorena je uzvratna posjeta, najavila je Jevtić.
Ona je za Tanjug naglasila da među Teslinim poštovaocima ima i dosta interesantnih ljudi. Neki su toliko čitali o Tesli da su počeli da se poistivjećuju s njim, neki čak u Muzej dolaze obučeni kao on, ispričala je direktorka Muzeja. Ona je naglasila da je ova ustanova svoj rad podredila i interesovanjima publike tako što je stalna postavka modifikovana i osavremenjena, uvedeni su multimedijalni eksponati, uvodni film titlovan je i na turski, kineski, grčki, ruski, španski, italijanski, francuski, njemački i japanski, navela je ona.
Direktorka Muzeja u kome je smještena i čitava Teslina zaostavština – više od 200.000 dokumenata, knjiga, časopisa i ličnih predmeta, najavljuje da će u ovoj godini biti najviše posla na digitalizaciji novinskih isječaka iz Teslinog ličnog pres-klipinga.
Jevtić je podsjetila da su putujuće izložbe dio misije Muzeja na prezentaciji Teslinog djela kojim je zadužio čovječanstvo.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.