Категорије
Друштво

ANALIZA MEDIJA CENTRA POKAZALA: Palo povjerenje u RTCG

Poređenjem rezultata istraživanja javnog mnjenja o radu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) iz decembra prošle i prethodnih godina može se zaključiti da je pogoršan najvažniji parametar za procjenu kvaliteta rada te medijske kuće, povjerenje gledalaca, saopšteno je iz nevladine organizacije Medija centar. Oni navode da je jedan od motiva gledalaca za najčešće gledanje TV stanica, uključujući i TVCG, objektivnost.
– U 2011. godini 28 odsto ispitanika smatralo je da je TVCG objektivna, u 2012. godini njih 36 odsto, u 2017. godini, 41 odsto, u februaru 2018. godine 42,5 odsto, a u decembru 2018. svega 21,9 odsto. Ovaj podatak ukazuje na dramatično pogoršanje perecepcije građana u pogledu objektivnosti TVCG i to samo u periodu od deset mjeseci – navode u Medija centru.
Dodaju da je u istraživanju predstavljenom 25. decembra 2018., koje je za potrebe RTCG uradio IPSOS, saopšten podatak da 22,5 odsto ispitanika najviše vjeruje nacionalnom javnom medijskom servisu.
– Ni predstavnik IPSOS-a, a ni generalni direktor, nijesu u svom obraćanju zaposlenima i članovima Savjeta RTCG predstavili uporedne podatke iz prethodnih godina. Uporedni podaci nijesu uvršteni u izvještaj jer su toliko poražavajući za generalnog direktora i Savjet RTCG da nijesu smjeli da budu javno saopšteni. Prema istraživanjima koje su u prethodnim godinama radile agencije IPSOS i DeFacto, možemo zaključiti da građani zapravo imaju veoma negativan stav prema RTCG, jer se procenat onih koji najviše vjeruju RTCG u decembru 2018. godine nalazi na nižem nivou nego u 2012. godini, kada je na isto pitanje 26 odsto ispitanika izjavilo da najviše vjeruje RTCG. U 2011. godini, 18 odsto ispitanika je najviše vjerovalo RTCG, u 2012. i 2013. godini 26 procenata ispitanika imalo je najviše povjerenje u RTCG, dok je 2016. 29,7 odsto ispitanika imalo najviše povjerenje u RTCG. U 2017. godini, najviše povjerenje je imalo 30 odsto ispitanika, dok je procenat čak povećan početkom 2018. na 31 procenat. Na pitanje u koju TV stanicu imate najmanje povjerenje, u decembru 2018. godine 23,3 odsto ispitanika izjasnilo se da je to TVCG. Na isto pitanje je u 2011. najmanje povjerenje imalo 20 odsto, u 2012. – 23, u 2013. – 21, u 2016. – 20,9 odsto. Ovi podaci ukazuju da se u decembru 2018. povećao procenat onih koji nemaju povjerenje u TVCG – navode u Medija centru.
Kako su kazali, analiza Medija centra bazirana je na poređenju rezultata poslednjeg istraživanja sa rezultatima istraživanja sprovednih od 2011. do prošle godine, jer ta vrsta uporednih podataka nedostaje u prezentaciji najnovijeg istraživanja IPSOS-a.
Iz Medija centra su rekli da uporedni podaci iz prethodnih godina nijesu uvršteni u prezentaciju istraživanja iz decembra prošle godine, jer su veoma nepovoljni za aktuelni menadžement i Savjet RTCG.
– Prezentacija istraživanja iz decembra izvedena je na manipulativan način jer su izostavljeni uporedni podaci, pa je javnost dovedena u zabludu izjavama čelnika RTCG o navodnom napredovanju informativnog programa koji „ide uzlaznom linijom”. Za samo nekoliko mjeseci nakon nezakonitih razrješenja generalne direktorice RTCG AndrijaneKadije i direktora TVCG VladanaMićunovića, Savjet i menadžment RTCG su uspjeli da unište sve rezultate ostvarene u 2017. godini i dovedu RTCG na nivo povjerenja ispod onoga iz 2012 – naveli su iz Medija centra.
Kako su naveli iz te NVO, ne očekuju da će Savjet RTCG kojeg, kako su kazali, kontroliše DPS, pokrenuti pitanje odgovornosti generalnog direktora zbog svjesnog obmanjivanja javnosti. To bi, dodaju, trebalo da bude logičan i odgovoran potez.
– Šundiću, koga je na tu dužnost izabrao nelegalno popunjeni Savjet RTCG, ne može pomoći nikakva digitalizacija, a ni novac iz budžeta, u pokušaju vraćanja povjerenja građana i građanki Crne Gore. Oni imaju pravo da dobiju odgovor od Savjeta RTCG zašto se generalnom direktoru Šundiću plaća više od tri hiljade eura mjesečno za katastrofalan rezultat – navodi se u saopštenju.
U Medija centru smatraju da je Savjet RTCG „saučesnik u obmanjivanju javnosti o navodnim uspjesima RTCG”.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares