Категорије
Друштво

Saopštenje za javnost Kluba odbornika SNP Berane

DA LI ĆE NEKO SNOSITI ODGOVORNOST ZA NEDOMAĆINSKO PONAŠANJE U BERANSKOJ BOLNICI?

Kontrolori Fonda za zdravstveno osiguranje, kako su objavili neki mediji, u nadzoru određenih zdravstvenih ustanova na nivou Crne Gore, između ostalog su utvrdili da se u beranskoj Opštoj bolnici nalozi za službena putovanja ne vode u skladu sa važećim uredbama, pa je ista u prva tri mjeseca prošle godine za službena putovanja potrošila značajna sredstava. Takođe je utvrđeno i to da je jedan putni nalog korišten za četiri službena putovanja.

U Opštoj bolnici Berane umjesto 232 radna mjesta predviđena Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, zaposleno je 363 lica i to bez saglasnosti Ministarstva zdravlja na nacrt novog Pravlnika, a direktori su svakog mjeseca prekovremeno radili, tako da je dug te ustanove u martu prošle godine iznosio 366.000 eura.

Podaci o dugu koji su prijavljeni resornom ministarstvu, različiti su u odnosu na stvarno stanje duga.

Odbornici DPS-a na skupštinskim zasijedanjima lokalnog parlamenta u Beranama, baveći se neistinama i pukim politikanstvom, pokušavajući da omalovaže odgovoran rad aktuelne vlasti, u više navrata su lokalnu vlast kritikovali radi navodnog neracionalnog korišćenja budžetskih sredstava namijenjenih za službena putovanja, troškove reprezentacije opštinskih službi kao i prekomjernog zapošljavanja.

O radu lokalne samouprave u Beranama, najbolje je rekla DRI kroz pozitivan finansijski izvještaj za rad Opštine Berane.

Iz tih razloga, ovim putem se obraćamo javnosti i postavljamo odborničkom klubu DPS-a sledeća pitanja:

Da li je ovakvo stanje u Opštoj bolnici u Beranama razlog zbog čega se na skupštinskim zasijedanjima nije našao izvještaj ove ustanove? Da li se na taj način pokušalo prikriti stvarno stanje stvari? Zar nije bolje da su značajna sredstva potrošena na službena putovanja, kao da je neka lokalna uprava, iskorištena za potrebe Opšte bolnice ako se zna kakvo je stanje u ovoj ustanovi koja nema osnovnih sredstava potrebnih za rad? Zbog čega je nastao ovoliki dug gradske bolnice? Da li je razlog neracionalno partijsko zapošljavanje pred lokalne izbore, ili „prekovremeni rad direktora“ i službena putovanja bez pokrića, te korišćenje službenih vozila u privatne svrhe?

Gospodo iz DPS-a, mi želimo da što više građana radi i da Opšta bolnica u Beranama funkcioniše na najvišem nivou, da nam ljekari i medicinsko osoblje ne idu da rade po Crnoj Gori jer u Beranama ne mogu. Ljekarima se ne daju adekvatne specijalizacije ili se uopšte ne daju a srednji medicinski kadar odlazi da radi u Srbiju, Njemačku, Švajcarsku i ostale zemlje Evrope. Obmanjuju ih pred izbore i upošljavaju na tri mjeseca. Uz to, jedan broj njih se i ne uvede u evidenciju a nigdje rešenja ni radnog staža. Pitamo se i kako ih plaćaju za taj period.

Očekujemo odgovore na postavljena pitanja a dodatno pitamo ministra zdravlja i direktora Opšte bolnice u Beranama da li će neko snositi odgovornost za ovakvo nedomaćinsko ponašanje?

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.