Категорије
Друштво

Danijela Đurović: Izgradnja deponije Duboki do više nije sporna, uskoro građevinska dozvola

U Opštini Herceg Novi očekuju da Ministarstvo održivog razvoja i turizma uskoro donese odluku o nastavku izdavanja građevinske dozvole za izgradnju sanitarne deponije Duboki do. Projekat izgradnje i nabavka prateće opreme prije 4 godine procijenjeni su na 6,5 milona eura.

Prema riječima potpredsjednice Opštine, Danijele Đurović, iako je došlo do promjene zakonske regulative, u lokalnoj upravi smatraju da imaju pravo na izdavanje dozvole po osnovu dokumentacije koja je ranije priložena.

– Kako obustava postupka izdavanja građevinske dozvole nije nastala našom greškom i kako je Upravni sud poništio rješenje Ministarstva, smatramo da nam je kompletna dokumentacija još validna. Jedan od segmenata dokumentacije je i saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine na elaborat procjene uticaja na životnu sredinu, koji su vremenski ograničeni. Sa MORT-om smo upravo u komunikaciji oko validnosti prateće dokumentacije – navodi za Radio Jadran, Đurović.

Opština Herceg Novi je spremna da započne pripremu izgradnje deponije Duboki do, posebno zbog vremenski ograničene upotrebne dozvole za privremeno skladište Tisove grede, tvrdi ona.

Đurović podjseća da je Herceg Novi građevinsku dozvolu imao prije 3 i po godine, koja je iz formalnih razloga poništena nakon duže pravne procedure.

Finasiranje projekta moguće i kroz privatno-javno partnerstvo

Finasnijska sredstva u visini od 2,3 miliona eura, za prvu fazu ovog izgradnje deponije bila su obezbijeđena prije 4 godine, ali u lokalnoj upravi sada će morati da nađu novi način finasiranja.

Kako objašnjava Đurović, prva faza bi obezbijedila odlaganje otpada u potpunosti na sanitaran način, u skladu sa direktivama EU. Ostala sredstva namijenjena su za završetak kompletnog projekta.

– S obzirom da je odlaganje otpada profitabilan posao, smatramo da neće biti problema oko obezbjeđivanja sredstava, ali ostaje da se po dobijanju dozvole Ministarstva definište način finansiranja ovog projekta. Postoji zaintersovanost finansijskog sektora za realizaciju projekta, kao i privatnog u smislu privatno-javnog partnerstva – ističe ona.

Pošto su glavni projekat i studija izvodljivosti urađeni prije više od 5 godina, biće potrebna i revizija finansija, koja će biti započeta po dobijanju dozvole.

Krajem oktobra prošle godine Upravni sud Crne Gore usvojio je tužbu Opštine Herceg Novi protiv Ministarstva održivog razvoja i turizma i poništio zaključak kojim se prekida postupak izdavanja građevinske dozvole za izgradnju sanitarne deponije Duboki do.
Izdavanje građevinske dozvole prekinuto je na zahtjev Opštine Kotor i MZ Morinj zbog kraškog terena i velike ranjivosti Morinjskih izvora kao državnih resursa, što se kasnije ispostvailo neosnovanim.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.