Категорије
Друштво

ŠKOLA U PIVSKOM SELU ORAH PONOVO RADI, Opština Plužine izdvojila sredstva da se objekat renovira

PLUŽINE – Osnovna škola „Marko Kulić” u pivskom selu Orah zahvaljujući upornosti mještana ponovo je počela sa radom. Odlukom resornog ministarstva škola je zbog nedostatka učenika zatvorena prije skoro pet godina, a mališani koji su u međuvremenu pristizali za školovanje nastavu su pohađali u matičnoj školi „Bećko Jovović” u susjednom selu Stabna, koje je od Oraha udaljeno oko pet kilometara. Kako je Orah jedno od rijetkih sela u opštini Plužine koje se, za sada, u odnosu na sva ostala ne suočava sa migracijama stanovništva, mještani su bili odlučni u nastojanju da njihova škola bude ponovo otvorena, u čemu su i uspjeli. Od septembra u OŠ „Marko Kulić” nastavu pohađaju dva đaka prvaka.
– U našem selu ima pet predškolaca, što dovoljno govori da ovo mjesto živi i da nije bilo potrebe zatvarati školu i nas roditelje dovoditi u situaciju da nam djeca putuju po pet kilometara do druge škole. U zimskom periodu put do Stabana je loš, često je blokiran zbog snijega i izuzetno je nebezbjedan – kaže Mlađen Golubović.
Njegov sin Miloš jedan je od đaka prvaka koji ove školske godine pohađa nastavu u školi u Orahu. Dječak je školovanje počeo sa osam godina starosti jer Golubović, uprkos najavama iz Ministarstva prosvjete da će zbog kršenja zakona biti kažnjen, nije želio da Miloš nastavu pohađa u školi u Stabnima. U tome su ga podržali i ostali mještani Oraha, koji su od početka 2017. godine upravi škole u Stabnima i ministarstvu poslali niz zahtjeva da se njihova škola ponovo otvori. Mještani tada nijesu prihvatali ni predlog ministarstva da im za prevoz djece do škole u Stabnima obezbijedi vozilo i vozača.
– Niko me nije mogao natjerati da svjesno rizikujem život svog djeteta i da ga šaljem u školu koja je pet kilometara udaljena, a u selu na nekoliko stotina metara od kuće imamo našu školu – kaže Golubović.
– Podrška je stigla od Opštine Plužine koja je izdvojila sredstva da se objekat renovira.
– Novcem od Opštine i Ministarstva prosvjete renovirana je krovna konstrukcija, dovedena voda i urađen mokri čvor, a sređena je i unutrašnjost školskog objekta, tako da je od septembra u našoj školi ponovo nesmetano počela nastava koju izvodi jedan učitelj – ističe Golubović.
U školi u Orahu nastava će se organizovati od prvog do petog razreda. U tom selu, inače, ima nekoliko mladih bračnih parova, a stanovništvo se intenzivno bavi poljoprivredom.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.