Категорије
Друштво

CRNA GORA: Sto dvadeset kazni zbog vožnje djece na prednjem sjedištu, apel roditeljima

Od januara do 31. decembra 2018 u Crnoj Gori izdato je 120 prekršajnih naloga vozačima koji su u vozilu na prednjem sjedištu prevozili dijete mlađe od 12 godina ili lice koje je pod uticajem alkohola ili psihoaktivnih supstanci, podaci su koje je Savjet za građansku kontrolu rada policije dobio od Uprave policije.

U 2018. izdato je 15 prekršajnih naloga vozačima koji djecu do pet godina starosti nisu prevozili u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasem ili posebnim kopčama u vozilu. Sektor Policije opšte nadležnosti saglasan je sa ocjenom Savjeta da je evidentiran mali broj prekršaja.

Na putevima u 2018. nije bilo poginule djece do 14 godina starosti. U 2017. smrtno je stradalo troje djece, dvoje je bilo ispod šest godina, a jedno sedam godina. Djeca su nastradala kao saputnici u vozilu. U 2018. i 2017. nije bilo smrtno stradale djece koja su u saobraćaju učestvovala kao pješaci. U posljednjih pet godina na putevima je stradalo osmoro djece.

Uprava policije je upoznala Savjet sa aktivnostima koje preduzima tokom cijele godine, uključujući period dok traje školska godina, koje podrazumijevaju pojačanu kontrolu bezbjednosti saobraćaja u blizini škola i organizovanje obrazovnih radionica, pod nazivom ,,Prvi saobraćajni čas”, o bezbjednom ućešću djece u saobraćaju na relaciji kuća-škola-kuća.

Savjet apeluje na roditelje da djecu u motornim vozilima prevoze isključivo na propisan način, poštujući zakon.

Izvor: Antena M

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.