Категорије
Друштво

Berane: VLADA I ZVANIČNO PREUZELA DUG OPŠTINE ZA NABAVKU KAMIONA ZA POTREBE SLUŽBE ZAŠTITE I SPASAVANJA

Vlada je preuzela obaveze na ime kreditnog zaduženja u visini od 1.168.736. eura za vatrogasna vozila koja su nabavljena 2009. godine

Nakon brojnih peripetija i ubjeđivanja Vlada Crne Gore i Opština Berane uspjeli su da postignu dogovor oko otplate duga vezanog za nabavku tri vatrogasna vozila koja su prije desetak godina ustupljena Službi zaštite i spasavanja. Naime, predstavnici Ministarstva finansija i Unutrašnjih poslova i Opštine Berane potpisali su nedavno sporazum na osnovu kojeg se lokalna uprava oslobađa plaćanja obaveza po osnovu preuzetih specijalnioh vozila za gašenje požara i spašavanje. Na taj način Vlada Crne Gore je preuzela obaveze na ime kreditnog zaduženja u visini od 1.168.736. eura.

U pomenutom ugovoru se navodi da je Vlada na jednoj od prethodnih sjednica donijela zaključak kojim je usvojila informaciju o oslobađanju crnogorskih opština od plaćanja obaveza vezanih za izmirenje naznačenog duga.

 • Ministarstvo finansija je saglasno da se Opština Berane oslobađa plaćanja po osnovu preuzetih specijalnih vozila za gašenje požara i spasavanje i to: dva tipa Unimag U5000 4 x 4 i jedno tipa Actos 203 E KA 4 x 4 – navodi se u pomenutom ugovoru.

  Načelnik beranske Službe zaštite i spasavanja Tihomir Bogavac naglašava da je na ovaj način stavljena tačka na dugogodišnji problem koji je opterećivao službu na čijem se čelu nalazi.
 • Opština Berane zbog finansijskih ograničenja nije mogla da izmire obaveze koje su joj se stavljale na teret po pitanju nabavke vatrogasnih vozila. Zato smo od Vlade godinama tražili da preuzme naznačeni dug i na taj način omogući našoj službi normalno funkcionisanje. Na kraju, na opšte zadovoljstvo, našem zahtjevu je udovoljeno što nam daje mogućnost da svoje zadatke izvršavamo onako kako to pravila nalažu – istakao je Bogavac.

  Pomenuta vatrogasna vozila su nabavljena na osnovu ugovora o kreditu i finansiranju koje je 2009. godine sklopilo Ministarstvo finansija sa Steiermarkishe Bank und Sparkassen. Visina pomenutog kreditnog aranžmana za cijelu Crnu goru iznosila je 22.001.709. eura, od čega je Opština Berane obavezana da plati 1.168.736. eura. Prema utvrđenom planu, Opština Berane je naloženo da kredit vrati u roku od deset godina i to u 20 jednakih mjesečnih rata koje iznose po 58.436 eura. Planom je bilo predviđeno da se prva rata uplati 15. 07. 2011., a poslednja 15. 01. 2021. godine.

  Iz lokalne uprave su cijelo vrijeme tvrdili da Opštine Berane nije imala nikakve podatke o kreditnom zaduženju za nabavku vatrogasnih vozila, jer ono nije registrovano u arhivama i poslovnim knjigama.

  D.J.

  Priprema dokumentacije, ubrzo registacija kamiona
  Bogavac je potvrdio da pomenuta vatrogasna vozila zbog nedostatka odgovarajuće dokumentacije nije bilo moguće registrovati i da su i pored toga bili prinuđeni da ih koriste za određene intervencije.
 • Vozila smo povremeno koristili prilikom spasavanja imovine i ljudskih života, iako ona nijesu bila registrovana. Radili smo to jer mi nemamo drugih vozila za gašenje požara i za druge intervencije. Sad kada je Vlada preuzela izmirivanje kreditnih obaveza stekli su se uslovi za registovanje vozila bez kojih bi funkcionisanje vitalnih funkcija u gradu bilo nezamislivo. U toku je priprema neophodne dokumentacije na osnovu koje će ovo pitanje biti pozitivno riješeno – naglasio je Bogavac.
 • Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.