Категорије
Друштво

ANA PAVIĆEVIĆ NA PROTESTU MAJKI U PODGORICI


Na danas održanom protestu žena u Podgorici, u Im eSocijalsiitčke narodne partije, javnosti se obratila Ana Pavićević.
„ Drage majke, heroine Crne Gore, srećan vam Osmi mart, međunarodni Dan žena. Osmog marta 1857. godine u Njujorku su u štrajk stupile radnice Fabrike tekstila zahtijevajući bolje uslove rada, Na isti dan i na istom mjestu samo 51 godinu kasnije, ponovo je došlo do štrajka žena. Prvo su bile zatvorene u fabrici iz koje nijesu mogle izaći a zatim je izbio požar. Izgorelo je 129 žena. Godinu dana kasnije u Njujorku je prvi put obilježen Dan žena.
U Njemačkoj je Klara Cetkin izvela milion ljudi na ulice.
Na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena u Moskvi 1921. godine odlučeno je da se Osmi mart u cijelom svijetu proglasi Međunarodnim Danom žena. Ovaj dan podsjeća na dugogodišnju borbu u kojoj su najveći uspjesi bili uvođenje osmočasovnog radnog vremena, ujednačavanje plata za muškarce i žene ali i zaštita majki i uvođenje porodiljskog odmora.
Evo, poslije toliko godina, majke su opet na ulici pa pitam „ da li je ovo zaštita majki?“
Oduzeto je stečeno pravo majkama i golgota traje.
Zakonodavna, izvršna i sudska vlast moraju pronači rešenje za 22 hiljade majki Crne Gore kojima je oduzeto stečeno pravo.
Socijalistička narodna partija, kao partija socijalne pravde, će biti do kraja sa majkama, sa narodom, do ispunjenja ovog cilja.
Do pobjede!
Do slobode!“

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares