Категорије
Друштво

Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine Herceg Novi

-Ako bude poravnanja, proradiće i kolektor

-Opština je turskom izvođaču ispostavila odštetni zahtjev u iznosu od 1,8 miliona eura za kašnjenje u realizaciji projekta

Da bi kompanija „Azmont” mogla da otvori prvu fazu luksuznog kompleksa „Portonovi” u maju, moraju biti priključeni na novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu i kolektor, a da bi se to dogodilo, prethodno mora biti obavljen tehnički prijem. Procedura tehničkog prijema primarnog kolektora nije obavljena, jer izvođač „Ćeltikćoglu” od Opštine Herceg Novi traži odštetu.

S druge strane, i Opština je turskom izvođaču ispostavila odštetni zahtjev u iznosu od 1,8 miliona eura za kašnjenje u realizaciji projekta.

Danijela Đurović, potpredsjednica Opštine, objašnjava da je kolektor završen prošlog ljeta, otkada traje usaglašavanje.

-Ne nalazimo se na zajedničkim osnovama po pitanju određenih klejmova, tj. odštetnih zahtjeva, koje su izvođači ispostavili prema Opštini. Javnost je upoznata da je i stručni nadzor fidik inženjer „Dalem” donio determinaciju, uslovno rečeno, presudio da Opština treba da plati 3,2 miliona po osnovu klejmova, koje je izvođač donio protiv nas. „Ćeltikćioglu” je prvobitno tražio 9 miliona eura. Nije riječ o tužbi, jer su, po osnovu pravila ugovora drugačiji pravni procesi u pitanju, cijeneći da nadzor može da donese determinaciju, kao obavezujući dokument, po tome bi Opština trebalo da plati ta 3,2 miliona uz dodatak PDV-a, ali mi smo osporili te zahtjeve, jer se ne slažemo, objašnjava Đurovićeva.

Ističe da u tome počiva razlog što kanalizacioni kolektor od Kamenara do Meljina nije pušten u rad, te da je kašnjenje tehničkog prijema neprihvatljivo.

-U međuvremenu smo ispostavili i naše klejmove. Očekujemo da ubrzo dođe do međusobnog usaglašavanja. Nije u pitanju arbitraža. Ugovorno je moguće ići na arbitražu, što postoji kao jedna od mogućnosti. U tom slučaju morali bismo čekati tri- četiri i više godina da bi kolektor bio pušten u rad i završen postupak arbitraže, navela je Đurovićeva.

U svakom slučaju, Opština, prema njenim riječima, ne prihvata 3,2 miliona eura kao obavezu.

-Očekujem da će predsjednik Opštine Stevan Katić, s rukovodstvom i izvođačem radova, vrlo brzo doći do adekvatne cifre, kako bi došlo do poravnanja i da bismo što prije kolektor pustili u rad, kazala je Đurovićeva.


Zatajile državne institucije
-U trenutku kada je ugovor potpisan, postojale su sve građevinske dozvole. U drugoj polovini 2014. godine kod izgradnje kompleksa „Portonovi” kompanija CEDIS mijenja uslove za izgradnju trafoa za pumpnu stanicu sjever Kumbor, zbog čega je bilo neophodno naći drugu lokaciju i preprojektovati taj dio.Opština je vrlo brzo našla drugo mjesto u svom vlasništvu i djelimično u vlasništvu države. Čekalo se od tada do ljeta 2017. godine da od države dobijemo saglasnost da se na toj lokaciji u Kumboru postavi trafostanica, što je zaprepašćujuće. To je jedan od glavnih razloga koji omogućava da izvođač potražuje odštetu, jer ugovorna obaveza je validna građevinska dozvola, kazala je Đurovićeva.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.