Категорије
Друштво

Milosava Paunović, predsjednica Kluba odbornika SNP u SO Berane

POSLEDNJI SLUČAJ NASILJA U ŠKOLI JE ALARM ZA CIJELO DRUŠTVO
Poslednji događaj koji se desio u Osnovnoj školi „Radomir Mitrović“ u Beranama ne može nas ostaviti ravnodušnim.

Bez i najmanje namjere da politizujemo cijeli slučaj, uz vjerovanje da će ga istražni organi do kraja rasvijetliti, ne možemo da se kao roditelji i odrasli ljudi ne zapitamo da li je sve ovo moguće bilo preduprijediti, te da li rukovodeći kadar, na čelu sa direktorom do kraja i savjesno obezbjeđuju uslove u kojima bi se nasilje svelo na najmanju moguću mjeru.

Otvoreno moramo da se zapitamo da li je u ovoj školskoj ustanovi došlo do suštinskog sprovođenja dokumenata, koje je resorno Ministarstvo sprovelo u saradnji sa UNICEF-om. Kada ovo govorimo imamo u vidu dokument „Škola bez nasilja-sigurno školsko okruženje“. Podsjećanja radi, upravo u OŠ „Radomir Mitrović“ u Beranama organizovana je, za direktore sa sjevera države, prezentacija tog projekta. Takođe, uputstvo „Podjela odgovornosti i postupanje u cilju prevencije i u slučajevima pojave nasilja“, usvojio je Nacionalni savjet za obrazovanje čime je postalo obavezno za primjenu u svim školama. Dosljedno sprovođenje ovih dokumenata, uz preporučeno pojačano dežurstvo u školama, mogu doprinijeti da se preduprijede slučajevi bilo koje vrste nasilja.

Ne možemo da ne zapitamo gospodina Šehovića, imajući u vidu njegove izjave o „nultoj toleranciji na nasilje u školama“, da li, kao resorni ministar, preduzima zakonom predviđene mjere kako bi se naše društvo što uspješnije borilo sa ovim evidentnim problemom?

Znaju li pojedini direktori i ministar Šehović da su česte pojave nošenja hladnog i vatrenog oružja u vaspitno-obrazovnim ustanovama, te da, nažalost i pojava korištenja opojnih droga nije nepoznata kako u našim osnovnim, tako i u srednjim školama? Zašto se na vrijeme i preventivno ne djeluje, uz korištenje zakonom dozvoljenih normi? O čemu se zapravo radi, i da li je pedagoški i moralno ćutati na sve ovo? Politički, očigledno nekome jeste.

SNP upozorava da su ovo pojave o kojima se i na ulici i u svakodnevnoj komunikaciji govori…neće biti da su pojedini direktori toliko neznaveni i da su poslednji koji saznaju za takve i slične pojave? Ako jesu, onda je to tragedija i za vaspitanje i obrazovanje, ali i za društvo u cjelini. Zato i ne čudi što nam se dešava da direktori i ne podnose obavezne godišnje izvještaje lokalnom parlamentu, niti dolaze da nas upoznaju sa ovakvim pojavama i problemima.

SNP još jednom poziva sve da se primjenjuju zakonske i druge norme kako bi ovakvih i sličnih pojava bilo sve manje, kako u našim Beranama, tako i cijeloj Crnoj Gori.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.