Категорије
Актуелно

Joković: Podržaćemo sporazum, ako i ostale stranke to učine

Predsjednik SNP-a je kazao da ta partija iskreno podržava građanske proteste, kao i da su se uvijek odazivali pozivima na zajedničko djelovanje

Socijalistička narodna partija (SNP) podržaće sporazum koji su predložili organizatori građanskih protesta, ako to učine sve ostale opozicione partije, poručio je lider te stranke, Vladimir Joković.

On je na konferenciji za novinare, organizovanoj povodom 21 godine od osnivanja stranke, kazao da SNP iskreno podržava građanske proteste.

„Zato ovaj za nas veoma značajan datum proslavljamo na neuobičajen način, jer ćemo novac koji bi potrošili na to iskoristiti da plaćamo putne troškove našem članstvu koje u velikom broju svake subote učestvuje na protestima“, naveo je Joković.

On je kazao da se SNP uvijek odazivao pozivima na zajedničko djelovanje, i apelovao na sve relevantne političke faktore u Crnoj Gori da konačno sjednu za sto i vide kako dalje do potpunog uspjeha.

Joković je naglasio da se energija protesta ničim ne smije umanjivati.

„Nego, naprotiv, moramo preuzeti odgovornost. Kako su oni uspjeli da se ujedine, i kako daju snagu svim predstojećim promjenama u Crnoj Gori, tako i mi u rukovodstvima političkih subjekata moramo tim putem poći“, istakao je lider SNP-a.

Upitan kakav je stav te stranke o sporazumu koji su organizatori protesta predložili opoziciji, Joković je rekao da su taj dokument dobili u srijedu, i da će se o njemu izjasniti organi partije.

„Sigurno je da će SNP podržati taj sporazum, ako ga sve ostale političke partije podrže“, istakao je Joković.

Prema njegovim riječima, bilo bi bolje da je napravljen zajednički dogovor, kako u tom sporazumu nijedna partija ne bi našla nešto što se kosi sa njenim programskim opredjeljenjem.

„Najbolje je sjesti i dogovoriti, a ne poslati pa da se potpisuje ili ga neko ne potpisuje. Bitno je da je ovo dobra polazna osnova, i ubijeđen sam da će do tog dogovora i sporazuma doći, a SNP neće biti probolem u vezi toga“, naveo je Joković.

Na pitanje da li je za SNP više za varijantu da lideri opozicije dogovore neki dokument, ili da prihvate ponuđeni sporazum, Joković je kazao da on „ne bi dijelio lidere opozicije i organizatore protesta“.

„Mi smo na istom putu, i ovdje je potrebno najveće jedinstvo i sinhronizacija poteza svih opozicionih lidera i organizatora protesta. U svakom slučaju sam za to da svi relevantni politički faktori sjednu sa organozatorima protesta i da napravimo jedan ozbiljan i kvalitetan dokument, na koji niko neće imati primjedbe“, precizirao je Joković.

Upitan je li takve inicijative već bilo, on je rekao da je SNP među prvima pozvala sve partije na razgovor.

„Definitivno je da moramo brzo sjesti i dogovoriti šta dalje raditi. Jer ovu energiju nemamo pravo ni mi, ni organizatori protesta, nijednim svojim činjenjem ili nečinjenjem da umanjimo“, naglasio je Joković.

Lider SNP-a je podsjetio da se uskoro očekuje rasplet suđenja liderima Demokratskog fronta za navodni državni udar, i dodao da mnoge stranke čekaju da oni budu osuđeni kako bi prigrabili njihovo biračko tijelo.

U SNP-u, naglasio je on, smatraju da je taj proces namješten montiran, i da bi svaka presuda osim oslobađajuće predstavljala dalje urušavanje crnogorskog pravnog sistema.

„SNP-u nijedan takav glas nije potreban, nergo nam rtreba jedinstvo opozicije“, poručio je Jokić.

Komentarišući presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske, Radovanu Karažiću, Jokić je kazao da je stav SNP-a da je pravda u Hagu selektivna.

„Potpuno se slažemo da svako ko je počinio zločin na prostoru bivše Jugoslavije treba da bude osuđen. I nijedan pojedinac ne može biti poistovjećen sa narodom. S obzirom na to da niko osim Srba nije osuđen u Hagu na doživotnu robiju, mi imamo sumnju da nije suđeno samo djelima, nego da iza toga ima još nečega“, kazao je Joković.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.