Категорије
Друштво

Посјета амбасадора Европске уније: Европа данас столује у Беранама

„Сама чињеница да су данас у нашем граду људи из амбасада Велике Британије, Аустрије, Бугарске, Хрватске, Њемачке, Мађарске, Словачке, Грчке, Словеније, Италије говори у прилог чињеници да је нашем граду, а и нашој држави Црној Гори мјесто у Европској унији. Европа данас столује у Беранама. И морамо бити поносни“, изјавио је
предсједник општине, Драгослав Шћекић
након састанка са амбасадорима ЕУ у Црној Гори.

Дипломатски представници десет земаља чланица Европске уније и амбасадор Европске уније у Црној Гори, Аиво Орав посјетили су Беране. На састанку са предсједником општине Драгославом Шћекићем и његовим сарадницима, разговарали су о пројектима које је ЕУ финансирала у Беранама.

Предсједник Шћекић истакао је да данашња посјета потврђује тезу да Беране крупним корацима граби ка породици савремених европских градова.

Предсједник је подсјетио да је ЕУ у Беранама до сада уложила близу 14 милиона еура, финансирајући пројекте из области туризма, заштите животне средине, предузетништва, културе и прекограничне сарадње, помажући младе, жене и друге циљне групе.

„Наведени пројекти потврда су вишегодишње успјешне сарадње. И као што смо вјеровали и вјерујемо у оно што смо до сада заједно остварили, сигуран сам да ће и наша будућа сарадња бити још плодотворнија и успјешнија, на обострано задовољство. Беранке и Беранци памте пријатеље, а ви сте доказали да то јесте“, поручио је на крају.

Амбасадор Орав је у изјави за медије појаснио да су редовне посјете амбасадора ЕУ црногорским општинама дио промоције ЕУ вриједности и инвестиција.

“ЕУ годишње издваја 35 милиона помоћи Црној Гори и дио тог новца инвестиран је и у Беранама”, рекао је Орав.

Након састанка, представници Општине и амбасадори ЕУ обишли су изложбу фотографија „Црна Гора и ЕУ – партнерство које траје“. Изложба приказује резултате подршке коју ЕУ континуирано пружа Црној Гори протеклих 20 година.

„Задовољство ми је што је баш у Беранама постављена изложба фотографија које илуструју конкретне резултате ЕУ подршке Црној Гори. Фотографије приказују реалне људске прице, као нпр. студента који је школовање наставио у некој од ЕУ земаља, захваљујући Ерасмус+ програму или младој предузетницу која је покренула посао уз подршку ИПАРД програма за развој пољопривреде. Користим прилику да позовем све становнике Берана да посјете изложбу и сазнају више на који начин ЕУ помаже Црној Гори“, саопштио је Орав новинарима.

Изложба посвећена ЕУ пројектима у Црној Гори, представљена на платоу испред зграде Општине, биће отворена до 9. априла.

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.