Категорије
Друштво

SO Berane: Utvrditi odgovornost nadležnih za napad na Tomkića i zlostavljanje djevojčice

Vanredna sjednica Skupština opštine Berane na kojoj se raspravljalo o bezbjednosnoj situaciji u tom gradu, sa posebnim osvrtom na posljednja dešavanja, održana je danas.

„Opštinu Berane je u posljednje vrijeme potreslo nekoliko složenih situacija. Prije svega nasilje u školi, a onda i jedan nemio događaj koji se tiče ugrožavanja bezbjednosti porodice Tomkić. Slučaj Tomkić ne doživljamo kao slučaj iz nacionalnih pobuda, već kao slučaj i ponašanje kriminalaca koji se u ovom momentu kriju iza nacionalne pripadnosti“, kazao je Ščekić. 

Prvi čovjek Berana kaže i da su građani zabrinuti, te da se pitaju da li je kriminal jači od države i sistema. 

„Mi smo tu da pokažemo da to nije tako, U ovom gradu nema mjesta za nepočinstva, za ugrožavanje bezbjednosti, za bilo koji loš osjećaj naših građana“, poručio je Šćekić.

Na kraju sjednice, koja je trajala nekoliko sati, jednoglasno su usvojeni zaključci.

U prvom i drugom SO najoštrije osuđuje slučaj zlostavljanja maloljetnice, a u drugom su osudili napad na sugrađanina Igora Tomkića.

Takođe, aplejuju na nadležne državne organe da preduzmu sve mjere iz okvira svoje nadležnosti da se počinioci ovih krivičnih djela otkriju, procesuiraju i najstrože kazne u skladu sa zakonom.

“Zahtijevamo da se utvrdi odgovornost za eventualne propuste u radu, u konkretnim slučajevima, nadležnih organa: Uprave policije, Tužilaštva, Centra za socijalni rad, škole i ostalih relevantnih institucija“- stoji u jednom od zaključaka.

Takođe, jednim zaključkom traže da ponovo bude uveden institut školskog policajca.

“Preporučujemo lokalnoj samoupravi, da u okviru svojih nadležnosti u saradnji sa obrazovnim ustanovama u gradu i njima nadležnim institucijama na državnom nivou planiraju i pokrenu organizovanje obuka u vezi sa suzbijanjem nasilja i prevenciji maloljetničke delikvencije. Pozivamo Upravu policije, tužilaštvo i sudstvo, da u skladu sa svojim nadležnostima preduzmu sve potrebne mjere i radnje u suzbijanju cvih krivičnih djela i ostalih oblika delikvencije. Apelujemo na sve institucije, udruženja, medije, pojedince da se maksimalno svi založe da očuvamo I afirmišemo međunacionalni i međuvjerski sklad i suživot u Beranama. Takođe, da se uzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da naruše ovaj sklad“- navedeno je u zaključcima SO BErane.

Iz Opština Berane ranije je poručeno da će pružiti maksimalnu pomoć kako bi porodica Tomkić ostala da živi i stvara u ovom gradu.

Podsjetimo, policija  je juče uhapsila Aleksandra Savovića osumnjičenog za podmetanje požara na radnju Igora Tomkića.

Savoviću je određeno zadržavanje do 72 sata. 

Prethodno su uhapšene još dvije osobe osumnjičene su da su u Beranama prethodno fizički napale Tomkića.

Napadi na Tomkića traju više od godinu i po, a posljednji se desio prije nekoliko dana kada mu je zapaljena prodavnica. 

Izvor: antenam.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.