Категорије
СНП

Predsjednik OO SNP-a Plav Radojko Dašić: Za pravoslavno stanovništvo ni posla, ni bilo kakvih prava

OGORČEN ODNOSOM LOKALNE VLASTI PREMA ŽITELJIMA MJESTA S VEĆINSKIM PRAVOSLAVNIM ŽIVLJEM

PLAV – Predsjednik OO SNP-a Plav Radojko Dašić negodovao je zbog odnosa lokalne vlasti prema pravoslavnom življu u selu Brezojevicama i na području plavske opštine uopšte. Kako je kazao za „Dan”, na kolegijumu Skupštine opštine Plav, uoči utvrđivanja dnevnog reda za prethodnu sjednicu, predložio je da se u dnevni red uvrsti i predlog odluke o asfaltiranju dijela puta u Brezojevicama, duž Krstatinog potoka, u dužini oko 500 metara, gdje živi oko 60 domaćinstava pravoslavaca.

Radi se o dijelu puta čije je asfaltiranje, na insistiranje mještana, Dašić inicirao prošle godine, kada su mu predstavnici vlasti rekli da se javi u martu kad bude rasprava o budžetu. Međutim, kad je došlo vrijeme za to pitanje, predlog je, kaže, olako odbačen… Kao povoljnu okolnost, naveo je da je projekat pomenutih radova urađen, da su riješena imovinska pitanja, da su se građani unaprijed potpisali i odrekli naknada, te da je građevinska firma iz Podgorice uradila podlogu i tampon puta, kanal i branu potoka, i da je jedino preostalo asfaltiranje, kao najjeftinija stavka u tom poslu –oko 20.000 eura.

-Podsjetio sam na tom kolegijumu da se asfaltiraju plavske ulice i sokaci po mjestima gdje živi makar jedno domaćinstvo, a Brezojevice su zaboravljene i pravoslavni živalj ne može da ostvari bilo koje pravo. Prilikom izbora ove vlasti bilo je priče, pogotovo od predsjednika Mirsada Barjaktarevića, da će mu jedan od prioriteta biti i zapošljavanje pravoslavnog življa, bez obzira na to kako se politički izjašnjavaju. Od toga nema ništa, a svjedoci smo da su zaposlenja svakodnevna u svim službama –istakao je Dašić.

Zbog diskriminacije odlučili da formiraju polimsku opštinu
-Uvidjevši kakav je odnos svih plavskih vlasti prema pravoslavcima na ovom prostoru, u završnoj smo pripremi elaborata za osnivanje polimske opštine, koju će sačinjavati mjesne zajednice Brezojevice, Velika i Mašnica –sadašnji mjesni centar Murino, kako bi pravoslavci dobili mogućnost za ostvarivanje svojih prava i da bi se zaustavilo iseljavanje, kazao je Dašić.

Prema njegovim riječima, ranije je tražio i zaposlenje nekoliko momaka iz Brezojevica, Velike i Murina, ali je dobio odgovor da je to neizvodljivo.

-To nije slučaj kad svakodnevno zapošljavaju svoje ljude. Iz svih tih razloga nijesam ni prisustvovao minuloj sjednici SO, a vjerovatno ćemo sve naredne sjednice bojkotovati, o čemu smo obavijestili i vrh partije–istakao je Dašić.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.