Категорије
СНП

Saopštenje za javnost OO SNP Nikšić

U OPŠTINI NIKŠIĆ SE RADI MIMO ZAKONA

U organima lokalne uprave u Nikšiću ne poštuju se zakoni ove države. Prvi čovjek grada, predsjednik Opštine Veselin Grbović, ne vrši svoju funkciju u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Nikšić, a tome u prilog govori činjenica da su Opština i dosadašnji načelnik Komunalne policije, a sadašnji savjetnik predsjednika Zdravko Vlahović, oglašeni krivim za mobing koji su vršili nad svojim zaposlenima.

Presudom Višeg suda, koja je postala konačna, Opština i njen dosadašnji načelnik Komunalne policije, moraće da uplate, najvjerovatnije „solidarno“ i to iz džepova poreskih obveznika 4.000 eura radnicama nad kojima je vršen mobing i oko 1.500 eura na ime troškova vođenja sudskog spora.

Opštinski odbor SNP Nikšić ranije je obavijestio javnost da je bivši načelnik Komunalne policije pravosnažno osuđen presudom Apelacionog suda 2016.godine za krivično djelo – produženo krivično djelo, zloupotreba službenog položaja iz člana 416, Krivičnog zakonika Crne Gore, zbog nezakonitog prijema sedam radnika tokom izborne 2012. godine. Ova krivična prijava je podignuta od strane Specijalnog državnog tužilaštva i to na osnovu prijave zaposlenih radnika u Opštini.

Napominjemo da je načelnik Komunalne policije osuđen za ovo krivično djelo kaznom zatvora od osam mjeseci, uslovno dvije godine. Ostale starješine organa lokalne uprave i tadašnji predsjednik opštine Nikšić Nebojša Radojičić, po mišljenju osnovnih državnih tužilaca iz Nikšića, zbog nezakonitog prijema više od stotinu radnika, nisu odgovarali za identično krivično djelo. U pitanju je bila prijava MANS-a i Demokratskog fronta. Po mišljenju Osnovnog državnog tužioca, nije bilo osnovane sumnje da su izvršena prijavljena krivična djela niti neko drugo krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Opštinski odbor SNP Nikšić još jednom upozorava javnost da se nad zaposlenima u organima lokalne uprave i dalje vrši mobing i diskriminacija, kako zbog nezakonitog zapošljavanja u organima lokalne uprave na službenička i namještenička radna mjesta, tako i zbog nezakonitog zapošljavanja na rukovodeća radna mjesta.

Zbog takvih postupanja, uposleni radici su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge radnike.

Takođe, zarade zaposlenima u istom nivou kvalifikacija obrazovanja se određuju u suprotnosti sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru. Naime, zarade zaposlenih sa istom stručnom spremom su neuporedivo niže kod pojedinih uposlenih u odnosu na njihove kolege koje su bliske vlasti i predsjedniku Opštine Grboviću.

Ono što je najupečatljivije u ovoj lokalnoj samoupravi je da je broj pripadnika srpske nacionalnosti, kako na pojedinim službeničkim i namješteničkim radnim mjestima, tako i na rukovodećim radnim mjestima, minoran.

Predsjednik Opštine Nikšić ušao je u istoriju kao jedini predsjednik opštine koji je zaposlio svog sina, i to nezakonito, u organe lokalne uprave a i prvi je predsjednik čija je Opština pravosnažno proglašena krivom za mobing koji je vršila nad svojim zaposlenima. Takođe, ostaće upamćen i kao predsjednik koji je u svojoj lokalnoj upravi zaposlio minimalan broj pripadnika srpske nacionalnosti kojih po poslednjem popisu u Crnoj Gori ima 32 posto a u Nikšiću takođe, veliki procenat.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.