Категорије
СНП

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG

DIREKTOR AGENCIJE ZA SPREČAVANJE KORUPCIJE BI DA ODLUČUJE SAM

Jedan od osnova za ocjenu vladavine prava zemalja članica i kandidata EU jeste prijavljivanje imovine javnih funkcionera. To je obaveza prema Evropskoj uniji i to nije sporno, ali pokretanje inicijative od strane direktora Agencije za sprečavanje korupcije, čija je to obaveza, stvara problem u njenom ispunjavanju koji će imati negativan efekat u nacionalnom i širem okviru.

Na taj način se obesmišljava zakon, a i postojanje same Agencije za sprečavanje korupcije koja vrši nadzor nad tim zakonom.

Postavlja se najprije pitanje zašto bi, ako ste stekli kapital u skladu sa zakonom, skrivali svoje imovinske kartone od poreskih obaveznika koji vas finansiraju, tj. građana Crne Gore.

Direktor Agencije Sreten Radonjić, umjesto da se pozabavi punom primjenom postojećeg zakona i neselektivnim nadzorom nad njegovim sprovođenjem, daje sebi za pravo da uspostavlja monopol nad primjenom zakona. Direktor bi da odlučuje sam, naravno uz saglasnost i instrukcije svojih šefova, koji funkcioner ispunjava uslove kako bi ga lakše procesuirali, a oni koji im se više sviđaju, mogu da nastave nesmetano da se bogate i dalje od državne službe mimo očiju javnosti.

Tačnije, oni bi da kriju zarade i prihode direktora Elektroprivrede, na primjer, a građanima koje su doveli do ekonomskog i socijalnog ambisa, da nameću nove pakete navodnih povoljnosti oko trošenja struje u domaćinstvima, koje oni moraju da prihvate.

No, kako jednom reče prvi šef direktora Agencije i šef svih šefova i podšefova u Crnoj Gori, gorivo je luksuz, a sad izgleda i električna energija to postaje. Još malo će nam i vazduh proglasiti luksuzom i biće ga samo za odabrane. Ti, građanine pokorni, znaš što ti je činiti. Ili diši ili prestani. Drugog izbora nemaš!

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares