Категорије
Друштво

Obilježeno 78 godina od pogibije narodnih heroja Spasića i Mašere

Na gradskom groblju na Savini danas su položeni vijenci povodom 78 godina od pogibije narodnih heroja Milana Spasića i Sergeja Mašere.

Vijence su položili potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović, te predstavnici i članovi hercegnovskog Udruženja boraca NOR-a, Matice Boke i Udruženja penzionera, saopšteno je iz Press službe lokalne uprave.

Prema riječima predsjednika Udruženja boraca NOR-a Mihaila Kilibarde, narodni heroji Spasić i Mašera dali su sve svoje najsvetije za oltar domovine, čime su zaplovili u vječne vode budućnosti. Njima su se, kako je kazao, pridružili heroji kao što su Živković, Đorđević, Jovanović i Pažina, ali i poručnik monitora “Drava”, Aleksandar Berić.

– Ističem ovu legendarnu trojku, jer su svi služili domovini u Boki kotorskoj. U momentu teške izdaje pod fašističkom najezdom, ostaju vjerni domovini Spasić, Mašera, posada broda monitora “Drava”, na čelu sa Berićem. Ostaje vjeran otadžbini i Mitrović, kada dostojanstveno, po ranijem dogovoru i pod dejstvom patriotskih snaga, ostaju dosljedni slobodarskoj tradiciji i vjerni svojoj istoriji, prošlosti, domovini, za vječnu budućnost – kazao je Kilibarda.

Odavanje pošte narodnim herojima ove godine upotpunjeno je i izložbom Nenada Milanovića iz Filatelističkog društva Igalo, koji je prikazao fotografije, žigove, dopisnice i istorijsku građu, kako o palim junacima, tako i o herojskom činu potpanja razarača “Zagreb”.

Milan Spasić rođen je 1909. godine u Beogradu, a Sergej Mašera 1912. godine u Gorici. Kada je u aprilu 1941. godine izbio rat, obojica su služili u Boki, na jugoslovenskom razaraču “Zagreb”. Italijani su 17. aprila ušli u zaliv i tada je naređeno je da brodovi budu napušteni, ali Spasić i Mašera su se odlučili na herojski čin prkosa i protesta protiv fašističke okupacije i sloma Jugoslavije – izazvavši eksploziju koja je uništila brod i njih odvela u smrt.

Spasić je sahranjen na Savini, a Mašera u Sloveniji. Proglašeni su za narodne heroje 1973. godine i bili jedini koji su zbog djela učinjenog u Kraljevskoj vojsci Jugoslavije, proglašeni narodnim herojima socijalističke Jugoslavije. U Herceg Novom, na Savini jedna ulica nosi njihovo ime.

Herojski podvig posade riječnog monitora “Drava” odvio se 12. aprila 1941. godine, kada je poručnik Berić stradao herojskom smrću u okršaju sa njemačkom Luftvafe na Dunavu kod Čelareva u Srbiji.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.