Категорије
СНП

Slađana Kaluđerović, odbornica SNP u SO Golubovci

KALUĐEROVIĆ: PLASMAN PROIZVODA I DALJE JE VELIKI PROBLEM POLJOPRIVREDNIKA U ZETI

Plasman proizvoda i dalje je, nažalost, veliki problem poljoprivrednika u Zeti, a definitivno je poslednji čas da se nadležni u Gradskoj opštini, ali i resornom ministarstvu konačno stručno i odgovorno pozabave poljoprivrednom politikom dajući domaćim proizvodima tretman kakav zaslužuju.

Praksa pokazuje da poljoprivredni proizvođači u Zeti često odustaju od proizvodnje, jer su suočeni sa rizikom plasmana domaćih proizvoda i hronično niskim cijenama, zbog čega često ne mogu da pokriju ni uložena sredstva.

Dodatni problem je uvoznički lobi, pa se nerijetko roba koja prethodno danima stoji na carinama prodaje „kao domaća” na našem tržištu po nižim cijenama. Otkup proizvoda isključivo zavisi od potreba većih trgovačkih lanaca, a svi znamo pod čijom su oni kontrolom.

Dosta su poljoprivrednici iz Zete stajali ispred zatvorenih vrata i nailazili na zid odbijanja kada su u pitanju problemi sa kojim se suočavaju. Rješenje može biti da se utvrdi zagarantovana cijena proizvoda kako bi se obezbijedila rentabilnost, ali i obezbijedi siguran otkup budući da je u špicu sezone uvijek prisutan višak proizvoda.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.