Категорије
Друштво

Opština Plužine oslobodila poljoprivrednike plaćanja poreza

Na predlog predsjednika opštine Plužine Mijuška Bajagića, fizička lica koja imaju u vlasništvu nepokretnosti na seoskom području ove opštine, biće u ovoj godini oslobođena obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti.

Ovaj predlog usvojen je juče na sjednici lokalnog parlamenta i pozdravljen je od strane ne samo lokalnog stanovništva već, vjerujemo, i svih građana Crne Gore.

Naime, kako je navedeno u obrazloženju Odluke, oslobađanje od poreza je mjera podsticanja razvoja poljoprivrede i stvaranje uslova za bolji život i zadržavanje stanovništva na seoskom području.

Opština Plužine se već duži vremenski period suočava sa problemom migracije stanovništva, koja je posebno izražena na seoskom području. Uzroci ovakvog trenda su uglavnom vezani za značajne razlike u nivou razvijenosti sela, nedovoljno razvijenu infrastrukturu, ograničene prirodne resurse, nemogućnost zapošljavanja mladih i slično.

Kao posledica kontinuirane migracije stanovništva, sela su ostala bez stalnih stanovnika ili u njima dominiraju staračka domaćinstava i neiskorišćeni postojeći prirodni resursi.

Iz tih razloga, opština Plužine je odlučila da donese ovakvu odluku u cilju podsticanja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u cjelini kroz implementaciju podsticajnih mjera na lokalnom nivou.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.