Категорије
Друштво

U Podgorici održana Konferencija o stanju u medijima

NOVINARI U CRNOJ GORI NEMAJU DOVOLJNO SLOBODE DA NESMETANO RADE SVOJ POSAO


Danas je u hotelu Centre Ville, u Podgorici, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, održana konferencija „Činjenice su važne“, na kojoj je razgovarano o stanju na medijskoj sceni Crne Gore.

Socijalistička narodna partija Crne Gore, koju su na konferenciji predstavljale Slađana Kaluđerović, članica Glavnog odbora i Marija Radinović iz Medijskog centra SNP CG, smatra da su novinari korektivni faktor društva, ali da nemaju dovoljno slobode i prostora da nesmetano rade svoj posao, te da kao društvo treba da učinimo sve da se ti uslovi obezbijede.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović kazao je ovom prilikom da je crnogorska štampa najslobodnija u regionu, ali da je potrebno definisati dokle seže pravo, a gdje počinje odgovornost za izgovorenu riječ.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CGO-a, saopštila je da je u medijskoj sferi prisutna regresija koju karakterišu: tvrda i prikrivena (meka) cenzura, targetiranje medija, politički pritisci oličeni u smjeni rukovodstva RTCG-a, kao i nepoštovanje etičkih i profesionalnih standarda u medijskoj sferi.

Nikola Marković, zamjenik glavnog i odgovornog urednika „Dan“-a, rekao je da napadi na novinare determinišu stanje sloboda u CG, te da je od 2004. godine do danas evidentirano 85 napada na novinare i imovinu medija. Marković je ukazao na činjenicu da niko nikada nije ni novčano kažnjen zbog neadekvatno sprovedenih istraga, kao i da zabrinjava najavljena tužba predsjednika države protiv „Vijesti“.

Darko Šuković je ukazao na loš kvalitet novinarstva u Crnoj Gori i sveprisutnu neodgovornost za izgovorenu javnu riječ.

Vesna Rajković-Nenadić smatra da je NVO sektor preuzeo prostor koji je medijima izmakao, te da se, umjesto o profesionalizmu, govori o podjeli na provladine i opozicione medije.
Goran Đurović, direktor Media centra, kazao je da sudski sporovi iz ove oblasti traju predugo, kao i da je prisutan drastičan pad povjerenja u Javni servis.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.