Категорије
СНП

Slađana Kaluđerović, predsjednica Odbora SNP Golubovci

NAŠ ZDRAVSTVENI SISTEM SE NALAZI U STANJU KLINIČKE SMRTI

Činjenica da se zdravstveni sistem na nivou Crne Gore nalazi u stanju kliničke smrti za posledicu ima još gore stanje kada su u pitanju zdravstvene usluge u našoj opštini.

O tome najbolje govori podatak da se krajem prošle godine desila situacija da na par dana bude ukinuta podstanica Hitne pomoći u Zeti, opštini koja broji preko 15 hiljada stanovnika.

Time je poslata poruka da se na žitelje Zete gleda kao na građane drugog reda, što je nedopustivo, jer se nikome ne može uskratiti pravo na zdravstvenu zaštitu.

Takođe, do prije par mjeseci Zeta je imala pedijatra dostupnog cijelog dana, a danas imamo prazan termin od 13 do 17 časova, kada u Domu zdravlja u Golubovcima nije obezbijeđen doktor za djecu. Nakon 17h nemamo stalnog pedijatra, već se više njih smjenjuje u skladu sa dežurstvom. To, osim odsustva ljekarske pomoći djeci u tom vremenskom intervalu, uzrokuje situacije gdje roditelji sa djecom dolaze kod različitih pedijatara. Na osnovu komunikacije sa roditeljima mogu da kažem da su dežurni pedijatri u Zeti stručni i posvećeni, ali da bi itekako bilo poželjno da u toku prehlade, bolesti i samog liječenja, dijete bude upućeno na istog pedijatra, kako bi stanje moglo bolje da se prati i uporedi. Osim toga, veliko je olakšanje i za roditelje i za djecu kada idu kod doktora koji predstavlja za njih „poznato lice“, i koji je, naravno, upoznat sa cjelokupnim stanjem djeteta.

Nedostatak pedijatara, ne samo u našoj opštini, već u cijeloj Crnoj Gori, nije greška medicinara, već dvodecenijske pogrešne politike Vlade Crne Gore, koja ukupni zdravstveni sistem tretira kao prćiju. To ne čudi ako se zna da se članovi Vlade i njihove porodice redovno liječe van Crne Gore. Toliko o tome koliko oni sami imaju povjerenja u zdravstveni sistem Crne Gore.

Zadnji je čas da se vrati dostojanstvo ljekarske profesije, odnosno da konačno postanemo društvo u kojem doktori liječe ne strahujući od besparice, umjesto da gledaju kako da što prije odu u inostranstvo, zbog čega smo u deficitu pedijatara i drugih specijalista.

Takođe, Opština mora naći način da zadrži i motiviše ljekare da ostanu da liječe u Zeti, jer su, nažalost, plate u zdravstvu mizerne, uprkos tome što bi to trebalo da bude najplaćeniji posao.

Kada partijsko zapošljavanje i selektivno dodjeljivanje specijalizacija, shodno stranačkoj pripadnosti postanu prošlost, tada možemo govoriti o stvaranju dobre kadrovske strukture koja garantuje kvalitetan zdravstveni sistem dostupan svima.

Zdravlje predstavlja najveće bogatstvo pojedinca, a zdravlje nacije je zalog njene izvjesne budućnosti. Zbog toga zaštita zdravlja mora da bude dio konstantne i adekvatne brige države i opštine i ne može biti prepuštena slučaju, kako je to do sada često bilo.

Stanje u zdravstvu se ne može riješiti za dan ili mjesec, ali je moguće da bude značajno unaprijeđeno ukoliko rukovodioci Opštine Golubovci konačno pokažu veće interesovanje da se na sistemski način riješe prisutni problemi.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.