Категорије
Друштво

Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama”, u saradnji sa Opštinom Berane

ROMSKA ORGANIZACIJA MLADIH „KORAČAJTE SA NAMA“ SPROVELA AKCIJU U IZBJEGLIČKOM NASELJU

BERANE– Romska organizacija mladih „Koračajte sa nama”, u saradnji sa Opštinom Berane i Komunalnim preduzećem, organizovala je akciju čišćenja naselja Riversajd. U akciji su učestvovali i pripadnici RE populacije koji žive u ovom naselju, kao i učenici koji pohađaju Osnovnu školu „Radomir Mitrović”.

  • Mještani naselja Riversajd su iznijeli probleme sa kojima se susreću u odlaganju otpada. Mi smo im saopštili da će radnici Komunalnog preduzeća svakog dana odvoziti otpad, dok stanovnici ovog naselja smeće moraju odlagati u kontejnerima, koji su za to predviđeni. Jedan od zahtjeva je bio da se kontejneri za smeće premjeste na neko drugu lokaciju. Komunalno im je izašlo u susret i uredilo drugu lokaciju za tu namjenu – kazao je direktor Komunalnog preduzeća Savo Vučetić.

    Akciji je prethodilo predavanje na temu „Značaj očuvanja životne sredine”, koje je u saradnji sa OŠ „Radomir Mitrović” održano u toj ustanovi. Direktor Romske organizacije mladih „Koračajte sa nama” iz Podgorice, Elvis Beriša, je kazao da je u romskim zajednicama, koje su izolovane od društva, jedan od najvećih problema odlaganje otpada na neadekvatan način.

    – Zajedno sa Opštinom Berane i Komunalnim preduzećem učinili smo da ovo mjesto bude bolje za život. Ovakve akcije su se i ranije sprovodile, ali u manjem obimu. Akciji se u velikom broju odazvala RE zajednica. Tu su bili mladi, djeca i žene iz naselja, a pridružili su im se i učenici i medijatori koji rade sa njima. Medijatori su bili ključni u ovoj akciji, jer su oni animirali i mobilisali zajednicu, a i povezali su nas sa OŠ „Radomir Mitrović”, čiji su učenici pomogli akciju – naglasio je Beriša.

    Ova akcija je realizovana u okviru projekta „Mladi za mlade”, koji je podržan kroz program „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku” finansiranog od strane Evropske komisije kroz program IPA CSF.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.