Категорије
СНП

Usvojena Platforma o zajedničkom djelovanju političkog saveza „Da svako ima“

Politički savez Da svako ima, koji čine Socijalistička narodna partija (SNP), Ujedinjena Crna Gora (UCG), Radnička partija (RP) i nezavisni poslanici usvojili su Platformu o zajedničkom djelovanju u narednih šest mjeseci, koja je uslijedila nakon Sporazuma u Bijelom Polju.

Platforma je usvojena jednoglasno na sastanku upravljačkih organa, funkcionera i članova partija i nezavisnih poslanika koji čine taj Savez u hotelu Jugoslavija (Yugoslavia) u Nikšiću.

Njom je predviđeno da do 13. jula bude obavljen prvi krug razgovora sa uglednim pojedincima i građanskim aktivistima kako bi se ponudla i ostvarila saradnja u konkretnim oblastima, poput socijalno-ekonomske politike na nivou savjetodavne komunikacije, ali i do konkretnog uključivanja u rad Saveza Da svako ima.

U Platformi je navedeno i da se zvanično povedu razgovori sa pojedinim vanparlamentarnim političkim subjektima, udruženjima građana i lokalnim građanskim grupama kako bi im se ponudilo uključivanje u taj Savez, uz obavezu prihvatanja i poštovanja proklamovanih načela upisanih u Sporazumu o političkoj saradnji.

„Konstituenti će pojačati zajedničku međunarodnu aktivnost s namjerom da na adresama političkih partnera i programskih srodnih Saveza u regionu i Evropi na najbolji način predstave svoje namjere i političke ambicije“, navedeno je u Platformi.

Njom je predviđeno i da Savez u najskorije vrijeme organizuje prvi u nizu tematskih skupova na temu uravnoteženog regionalnog razvoja u Crnoj Gori i njene infrastrukturne povezanosti sa okruženjem.

Najkasnije o 13. jula, kako je zacrtano, Savez namjerava da formira svoje koordinaciono tijelo koje će predlagati dalje aktivnosti i redovno informisati o planovima sve njihove subjekte i konstituente.

Platformom je predviđeno i da se osnaži medijsko prisustvo Saveza Da svako ima kroz pojačano zajedničko predstavljanje stavova o najvažnijim životnim temama, kroz konstituisanje zajedničkog medijskog tima koji će dnevno sarađivati na informativnom nivou, uz neophodne konsultacije sa čelnicima Saveza kroz otvaranje stranica na društvenim mrežama, zajedničku terensku aktivnost koja podrazumijeva organizovanje problemskih tribina i obilazak birača.

Politički savez će i ubuduće obilježavati sve značajne datume iz prošlosti Crne Gore pokazujući time čvrsto opredjeljenje da aktuelnoj vlasti neće dopuštiti privatizaciju istorije i istorijskih događaja.

Politički savez Da svako ima, nakon skupa u hotelu Yugoslavia, organizovao je, kao poklon građanima muzički hepening – koncert ispred Robne kuće estradnog umjetnika Aca Lukasa.

Lider RP, Janko Vučinić, obrazložio je da je koncert bio planiran za 20. maj na Trgu slobode u Nikšiću, ali da im to nije dozvolila gradska vlast uz obrazloženje da je prethodno taj prostor rezervisan za obilježavanje jubileja Pobjede i koncert hora Zahumlja.

„I novi rok za danas koji smo im predložili nijesu nam dozvolili uz obrazloženje da ne bi polomili mobilijar i sadnice, što je nedopustivo. Osjetio sam se kao građanin drugog reda i time nam je jednopartijska vlast u Nikšiću pokazala da smo diskriminisani i iskazala mržnju“, rekao je Vučinić novinarima nakon skupa.

Prema njegovim riječima na hepeningu taj Savez neće slati nikakve političke poruke, niti se obraćati građanima, jer ne žele da dijele građane kao što to radi vlast, koja je i prilikom obilježavanja Dana nezavisnosti iskazala diskriminatorski odnos i obračun sa svima koji nemaju iste političke stavove.

Govoreći o usvojenoj Platformi, Vučinić je rekao da kao politički savez žele da se okrenu budućnosti, mladim ljudima, radu i stvaranju i obrazložio da za njih nije patriotizam ko jače maše zastavom ili pjeva himnu.

„Za nas patriotizam znači otvaranje novih radnih mjesta, stvaranje novih proizvoda i zadržavanje mladih da u Crnoj Gori izgrađuju svoju budućnost i crnogorsku državu“, rekao je Vučinić i pojasnio da će Savez širiti i kroz razgovore sa drugim vanparlamentarnim partijama.

Vučinić je rekao da im je cilj i da pošalju jasnu poruku da je zrelo vrijeme da se promijeni vlast u Crnoj Gori i da opozicija nakon toga ne smije više dozvoliti sebi luksuz da ostane i dalje opozicija, poslije svih razotkrivenih afera.

„Potrebni su slobodni i pošteni izbori i to je put prema demokratiji u Crnoj Gori“, ocijenio je Vučinić.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.