Категорије
Друштво

Dostojan spomenik div junaku

ARHITEKTA SLOBODAN DRAGOVIĆ IZRAZIO ZADOVOLJSTVO ODLUKOM ŽIRIJA ZA OBILJEŽJE BAJU PIVLJANINU

PLUŽINE – Arhitekta Slobodan Dragović u obraćanju čelnicima Opštine Plužine i članovima žirija izražava zadovoljstvo činjenicom da su od prispjelih radova na konkursu izabrali najbolje prostorno i skulptorsko rješenje za spomenik čuvenom junaku i legendarnom borcu za slobodu, u narodu poznatom kao Bajo Pivljanin.

-Stručna i zainteresovana javnost u Crnoj Gori je otklonila nelagodnost iščekivanja posle objavljivanja odluke žirija. Saznali smo da je izabran rad ponuđača „AE STUDIO” d.o.o. pod šifrom „11508” Lele Redžepagić, gdje su autori prostornog rješenja mladi, ali već iskusne i neizmjerno talentovane arhitekte Lela Redžepagić i Aleksa Dajović. Autor skulpture je u svijetu poznati i priznati srpski vajar, porijeklom iz Crne Gore Dragan Radenović, navodi se u Dragovićevom obraćanju.

On smatra da je nagrada dodijeljena vanredno uspješnom skulptorskom rješenju, urađenom na poznatim istinama i mitu o Baju Pivljaninu.

-On po izgledu i stavu, odjeći i uzvišenosti predstavlja tradicionalnog Crnogorca iz srpske antike. Skulptura pored vajarske autentičnosti izobražava moralnu vertikalu ovog div junaka, koji se isprsio da odlučno brani i odbrani sebe i svoj rod. U njegovim rukama je djelimično izvučena sablja, kojom on ne prijeti, već opominje napadača. Malo urbanističko rješenje okruženja ovog monumentalnog spomenika u potpunosti je primjereno svrsi. Reljefi u podnožju, na postamentu, vještinom duha savremene likovne umjetnosti dopunjuju sliku iz istorijskog pamćenja i legende. Opšti je utisak da je ovo djelo u cjelosti kapitalni iskorak u umjetnosti skulpture i arhitekture u ovom vremenu crnogorske stvarnosti. Dragi sunarodnici, očekujem da ćemo uskoro imati priliku da se zajednički radujemo vašem uspjehu u obilježavanju snage pravičnosti u liku junaštva i čojstva, našeg Baja Pivljanina, istakao je Dragović.

Izvor: dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.