Категорије
СНП

Dragoslav Šćekić, potpredsjednik SNP CG

SNP ĆE UČINITI SVE KAKO BI DOŠLI DO FER I SLOBODNIH IZBORA
Ogromno nezadovoljstvo građana trenutnim socio-ekonomskim, političkim stanjem u Crnoj Gori, izvelo je na ulice hiljade građana, uz najmasovnijie proteste u Crnoj Gori. Takvi protesti su rezultirali i opravdanim zahtjevima za ostavkama, smjenama i predlogom cjelokupne opozicije, nezavisnih intelektualaca, nevladinog sektora da se po prvi put u našoj državi održe slobodni i fer izbori.
Jučerašnja izjava premijera Markovića posljedica je, prije svega, duboke krize, u koju nas je dovela vlast, koju on predstavlja i personifikuje, i oni snose glavnu odgovornost za buduća politička dešavanja u našoj Crnoj Gori. U tom pravcu je neophodan konsenzus o minimumu uslova, kako bi svi politički subjekti učestvovali na narednim izborima.
Nije trenutak za bilo kakvim insistiranjem na svojim uskostranačkim zahtjevima i željama. Crna Gora ne može više da čeka. Potrebno je odgovorno ponašanje svih političkih činilaca. U pitanju je interes države i nema prostora ni za kakvu vrstu demagogije.
Očigledno je da trenutna Vlada nema legitimitet da nastavi sa svojim radom niti da priprema naredne izbore. Afera Koverat je do kraja ogolila njen karakter. Takva vlada, siguran sam, upitna je i samim vršiocima vlasti. Minimum, o kojem se može razgovarati jeste da buduća tehnička vlada bude na ravnopravnim osnovama podijeljena između predstavnika opozicije i predstavnika vlasti.
Ukoliko želimo da omogućimo građanima da prvi put izađu na fer izbore, potrebno je vrijeme u kojem se na kvalitetan način može, prije svega, izmijeniti izborno zakonodavstvo, kao što se ne smije zanemariti ni razrešenje specijalnog tužioca i imenovanje prihvatljive ličnosti, koja će odgovorno, profesionalno i zakonito raditi svoj posao, kako ne bismo prisustvovali farsama nalik onoj iz takozvanog državnog udara.
Najmanje što nas interesuje jeste izborna kombinatorika DPS, odnosno unutarpartijske “tuče” u susret njihovom kongresu, na kojem će navodno razgovorati o tehničkoj vladi. Bijeg od demokratskih izbora je pokazatelj njihove slabosti, koja je više nego očigledna. Ne želimo da se obmanjuje ni domaća, ni međunarodna javnost o navodnim njihovim željama. Minimum godinu dana u ovom trenutku je potrebno kako bi se ušlo u process pripreme fer i slobodnih izbora, jer nikada nećemo pristati na farsu u vidu pokušaja da se za nekoliko mjeseci pokuša napraviti privid unutardržavnog konsenzusa.
SNP će učiniti maksimum kako bi se postigao sporazum u interesu građana i kako bi, po prvi put slobodno izraženom voljom, narod mogao da kaže ko će upravljati Crnom Gorom i njenim institucijama poslije narednih izbora.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.