Категорије
СНП

Vasilje Lalošević, funkcioner SNP CG

Dvije godine od učlanjenja CG u NATO – PODJELE SVE JAČE, VLADAVINA PRAVA SLABIJA

Stav SNP CG o NATO-u je bio jasan i nedvosmislen. Nije trebalo ulaziti u ovaj vojni, ofanzivni savez. Pritom, podsjetićemo, nije bilo većinskog stava u Crnoj Gori po ovom pitanju i vlast se odlučila da bez referenduma, odnosno narodne volje, pristupi ovom savezu. O bombardovanju naše zemlje bez odluke UN, i ubijanju civila, pa čak i djece, bolno je teško govoriti.
Dvije godine nakon ulaska jasno je vidljivo da su „šarene laže“ izdušile i da se malo koristi ostvarilo, osim onih floskula o bezbjednosnoj stabilnosti i zaštiti od navodne opasnosi sa Istoka. „Partnerstvo za mir“ je bio sasvim dovoljan okvir za našu državu, bio je naš stav.
Uoči prijema Crne Gore u NATO, zagovornici su obećavali veću bezbjednost građana, jačanje unutrašnje stabilnosti i mira, povećani obim investicija. Protivnici su govorili da Nato neće doprinijeti demokratizaciji društva i da neće doprinijeti jačanju vladavine prava, niti unutrašnjeg pomirenja, jer NATO i EU imaju različite prioritete. I to se obistinilo. Podjele u crnogorskom društvu su maksimalno zaoštrene.
Države koje su trebale da uđu u NATO morale su izvršiti pripreme uključujući i sledeća područja. Političku, pravnu, vojnu, finansijsku i bezbjednosnu.
Jasno je da je vrlo malo bilo pomaka u ovim oblastima. Naročito se ovo odnosi na pravni okvir i finansijsku situaciju u državi koja je danas više nego dramatična. O vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala, ne treba trošiti riječi, jer je više nego očigledno da su rezultati na ovom polju slabi ili nedovoljni.
Komunikaciona strategija Vlade Crne Gore uoči prijema u NATO je bila veoma loša, početnička, a povjerenje u Atlantski savez nije raslo, naprotiv. U nekoliko navrata mijenjala se struktura članova komunikacionog tima, a rezultati su bili i dalje loši. Na svakom narodnom izjašnjavanju, ne bi bilo većine za ulazak u vojni savez, ni tada prije dvije godine, a ni sada. I vlast je to znala i donijela odluku da bez referenduma uđe u savez. Relevantnog istraživanja po ovom pitanju odavno nema, ali se jasno vidi i kod zagovornika NATO-a, da je došlo do razočarenja, jer je očigledni nedostatak volje aktuelne vlasti da se uhvati u koštac sa brojnim pošastima, uticao na to.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.