Категорије
Друштво

EU poštuje vrijednosti koje zastupa SPC

U DONJOJ RŽANICI PREDSTAVLJEN PREKOGRANIČNI PROJEKAT „PROŠIRENJE SARADNJE – OD HRIŠĆANSKIH STARINA DO UNAPRIJEĐENOG TURIZMA“

BERANE – Na arheološkom lokalitetu „Tumba-grad”, u Donjoj Ržanici, kod Berana, juče je predstavljen projekat pod nazivom „Proširenje saradnje – od hrišćanskih starina do unaprijeđenog turizma”. Prikazani su dosadašnji rezultati iskopavanja i aktivnosti planirane za naredni period. Rečeno je da se radi o lokalitetu koji će doprinijeti popularizaciji kulture i procvatu turizma, kao i da će se zbog toga Berane visoko pozicionirati na mapi arheoloških gradova u regionu. Naglašeno je da su dosadašnja iskopavanja arheologa na ovom mjestu potvrdila postojanje kontinuiteta civilizacija od neolita, preko Vizantije, do dolaska Slovena. Saopšteno je da se radi o projektu prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija i da njegova vrijednost iznosi 578.807 eura, od čega Evropska unija kofinansira iznos do 491,985 eura.

Koordinatorka zajedničkog tehničkog sekretarijata za prekograničnu saradnju Sonja Todorović podsjetila je da pomenuti projekat implementiraju Eparhija budimljansko-nikšićka i Polimski muzej, kao partneri u Crnoj Gori, i Institut za arheologiju – Centar za albanske studije i NVO „Albania Community Assist” sa albanske strane.

-Projekat ima za cilj da poboljša prekogranične veze, kako u geografskom smislu, tako i u oblasti kulture, turizma i arheologije Crne Gore i Albanije. Takođe, cilj je integrisano očuvanje kulturne baštine i njeno korišćenje za turističke svrhe i razvoj turističkih potencijala ovog područja kroz zajedničku promociju i valorizaciju hrišćanskog arheološkog nasleđa. U okviru projekta se očekuje da će novi, neiskorišćeni, arheološki objekti prekograničnog projekta biti iskopani, konzervirani i valorizovani za turističku upotrebu – naglasila je Todorovićeva.

O značaju pomenutog projekta u ime lokalne uprave govorio je savjetnik predsjednika opštine Darko Stojanović rekavši da je ovo još jedna u nizu značajnih investicija koje je Evropska unija opredijelila Beranama.

U ime Eparhije budimljansko-nikšićke, kao nosioca projekta, govorio je koordinator projektnog tima đakon Konstantin Dojić, rekavši da ga raduje što je Evropska unija prepoznala vrijednosti Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

-Ovo je četvrti projekat koji Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. To znači da je Evropska unija prepoznala našu crkvu kao bitnog partnera u crnogorskom društvu i kao legitimnog partnera za saradnju u Crnoj Gori. Evropska unija poštuje i prihvata vrijednosti koje zastupamo. A ovaj projekat potvrđuje izuzetno dugo trajanje hrišćanske crkve na ovom području, što znači da hrišćanstvo ovdje nije od juče- kazao je đakon Dojić.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.