Категорије
СНП

Marija Radinović, Medijski centar SNP CG

SANKCIONISATI POSLODAVCE KOJI NE PLAĆAJU DOPRINOSE ZA NEZAPOŠLJAVANJE OSOBA SA INVALIDITETOM

Danas je u Podgorici, u hotelu „Hilton“, održan okrugli sto pod nazivom „Posebni doprinosi za zapošljavanje osoba sa invaliditetom“, koji je organizovan u okviru projekta „Naš je budžet naša stvar!“. Okrugli sto je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore, a projekat je podržan kroz Program malih grantova u okviru projekta „Money Watch – Civilno društvo, čuvar budžeta“, koji sprovodi Institut alternativa, uz finansijsku podršku Evropske unije.

Ovom događaju je u ime Socijalističke narodne partije Crne Gore prisustvovala Marija Radinović iz Medijskog centra SNP.

Radinović je iskoristila priliku i postavila pitanje na koji način država sankcioniše poslodavce koji ne plaćaju posebne doprinose zbog nezapošljavanja osoba sa invaliditetom i da li postoji podatak o broju poslodavaca koji su sankcionisani po tom osnovu.

Svetlana Vukićević iz Poreske uprave Crne Gore je odgovorila da ne posjeduje takav podatak, te da u toj instituciji ne postoji službenik koji se bavi isključivo praćenjem poštovanja obaveza poslodavaca da plaćaju posebne doprinose za OSI.

Marina Vujačić iz UMHCG je rekla da se ne vrše kontrole uplate posebnih doprinosa na terenu, već samo na osnovu prijava.

Radinovićevu je takođe interesovalo da li se u nadležnim institucijama razmatrala mogućnost otvaranja radnog centra za osobe sa invaliditetom koje se ne mogu zaposliti na temelju primjene postojećih mjera za zapošljavanje. Ona je podsjetila da je mogućnost otvaranja takvog centra propisana Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, koji je usvojen 2008. godine.

Marina Vujačić je ukazala na činjenicu da još uvijek nije donijet ni pravilnik kojim bi se uredilo pitanje otvaranja radnog centra, te da ne postoje uslovi za realizaciju takve ideje.

Na okruglom stolu je ukazano da se 8.430 OSI nalazi na evidenciji Zavoda za zapošljavanje i predstavljena Analiza o finansijskom aspektu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju OSI.

SNP CG još jednom poziva nadležne institucije da iskoriste sve mogućnosti i mjere propisane Zakonom, a koje bi poboljšale položaj OSI, posebno u dijelu ostvarivanja njihovog prava na rad, da počnu sa sankcionisanjem poslodavaca koji ne plaćaju posebne doprinose za nezapošljavanje OSI, kao i da pokažu volju za veće zapošljavanje ovih lica u državnim organima, jer se samo odgovornom državnom politikom može riješiti ovo izuzetno važno pitanje.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.