Категорије
СНП

VRIJEME JE DA MRŽNJA STANE

U vrijeme opštih podjela u crnogorskom društvu, predsjednik Đukanović nastavlja sa napadima na Mitopoliju crnogorsko-primorsku i ostale eparhije SPC u Crnoj Gori.

U poslednjem intervjuu nastavlja sa atacima na kanonski priznatu Pravoslavnu crkvu. Džaba što mu je Mitropolija na više nego argumentovan način raskrinkala namjeru. Džaba što mu je narod na Trojičindanskom saboru jasno poručio “dalje ruke od naših svetinja”. Njegova prava namjera je jasna, atak na imovinu i crkve po cijenu novih razdora.

Ova opasna rabota izazivanja podjela, paušalnih ocjena i često neznavenog pristupa ovoj tematici, jasno govori da iza ovoga stoji politički cilj a to je skretanje pažnje sa katastrofalne društveno-ekonomske zbilje kod nas. Na ovaj način, Đukanović hrani ekstreme iz svojih redova koji, vidjeli smo ovih dana na primjeru nekih javnih licnosti, jednog diplomate i jednog glumca, iznose nevjerovatan arsenal mržnje i uvreda na račun crkve, vjernika i srpskog naroda.

Situacija u Crnoj Gori je tako dovedena do apsurda. Jer se crkva koja je zajedno sa vjernim narodom gradila, čuvala i obnavljala svetinje, sada napada da ih je stekla na sporan način.

Bolje bi bilo Đukanoviću da narodu objasni i dokaže porijeklo svoje, ali i imovine bliskih tajkuna koje se mjeri milonima, nego što hoće da otima imovinu kanonski priznate crkve.

Očekivali smo politiku uvažavanja i ostvarivanja saradnje radi opšteg dobra, ali umjesto toga državna vlast nastoji da uzme imovinu i ukine ranije stečene statuse tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica. U tom njihovom planu ima mnogo manjkavosti, osvetoljubivosti, nepreciznosti i tendencioznosti.
Kako su planeri ovog nauma mislili da prisvoje crkvenu imovinu, recimo onu preko Tare, koja do 1912. godine nije bila u Crnoj Gori. Ili onu u Boki, na primjer.

Ovo je još jedno flagrantno kršenje Ustava koji decidno propisuje odvojenost crkve od države, a oni ne odustaju da crkveno uknjiže kao državno.

Umjesto da miri i poziva na dijalog, Đukanović napada najpoštovaniju instituciju u Crnoj Gori.

Zašto je napada i miješa se u njenu hijerarhijsku organizaciju? Zato što zna da je Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske Pravoslavne Crkve u ovom trenutku nešto što spaja i vezuje narod sa vrijednostima iskonske Crne Gore i što je narod poštuje i voli.

Još jednom upućujemo poruku vlastodršcima. Vrijeme je da mržnja stane. Ona nikome nije donijela ništa dobro.

Umorni smo kao društvo od podjela.

Ovakve stvari se rešavaju u dijalogu a ozbiljni političari razgovaraju, dogovaraju se, ne proglašavajući za neprijatelje one koji drugačije misle od njih. Što vlast to prije uvidi, biće bolje i za nju. Jer, ako ostanu ovako tvrdoglavi, ostaće im tamna mrlja na obrazu za vijek vjekova.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.