Категорије
Друштво

Najzad: Počinje gradnja Dnevnog centra u Sutorini

Na opštinskoj parceli u Sutorini narednih dana počeće pripremni radovi za izgradnju Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju, na površini od oko 270 m2. Usluge će, kako je ranije planirano, moći da koristi 25 mladih do 27 godina.

Ugovorom koji je Opština potpisala sa firmom “Role inžinjering” predviđeno je da će ta kompanija izgraditi samo potporni zid uz rijeku, u dužini  30 metara, što je i navedeno u Ugovoru objavljenom na sajtu Opštine.

Vrijednost radova je 18.150 eura, sa uračunatim PDV-om.

Kako je precizirano specifikacijom radova, između ostalog, biće neophodno regulisanje toka rijeke, iskop zemlje za potporni zid i 6 kontrafora dimenzija 150x300x25 cm, te ugradnja armature. Radovi bi, prema ugovoru trebalo da budu gotovi početkom avgusta, uz garantni rok je 2 godine.

Donacija Komande američkih snaga za Evropu

Izgradnja Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju realizuje se zahvaljujući donaciji Komande američkih snaga za Evropu kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Američkoj ambasadi u Podgorici, potvrdili su nam u lokalnoj upravi.

Objekat će imati 270 kvadrata, a ukupna vrijednost projekta je 202.000 dolara. Donator je nakon odobrenja projekta raspisao međunarodni tender za izvođača svih radova na objektu Dnevnog centra, a posao je dobila albanska firma “B-ST”.

-Opština ne dobija direktno sredstva, već je ugovorom predviđeno da donator direktno plaća izvođača.  Opština je na tenderu izabrala firmu “A-team” koja će obavljati stručni nadzor nad izvođenjem radova na objektu- kažu u lokalnoj upravi.

Iz opštinske kase na mjesečnom nivou biće isplaćivano 2.420 eura. Izgradnja objekta Dnevnog centra u Sutorini trebalo bi, po ugovoru sa firmom-nadzorom, da traje 6 mjeseci, za koliko je i angažovana kotorska kompanija.

Inače, objekat Dnevnog centra u Sutorini, kako je ranije Radiju Jadran kazala sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić, trebalo bi da bude gotov do kraja godine, kada je u planu preseljenje djece i mobilijara iz privemenih prostorija koje koristi Dnevni centar na Toploj.

– Ukoliko u budućnosti bude potrebe za proširenjem servisa i kapaciteta, planske i zakonske pretpostavke su obezbijeđene i upravo to je ono što je prednost lokacije u Sutorini. Riječ je o opštinskom zemljištu, imamo usvojen urbanistički projekat, kao i mogućnost za nadogradnju i dogradnju objekta, izgradnju sportskog terena, kao i ostalih sadržaja koji bi bili u funkciji objekta, ali i mještana ove mjesne zajednice – kazala nam je Samardžić.

Podsjetićemo da su korisnici Dnevnog centra, njih 11, od početka aprila 2017. kada su morali “iseliti” iz zadužbine u Igalu koju koristi JPU Naša radost, preseljeni u privremene adaptirane prostorije na Toploj 2.

Ugovor o zakupu potpisan je prije 2 godine između Vladimira Stanišića, vlasnika zgrade, NVO Meritum i Opštine Herceg Novi. Ova NVO je preuzela obavezu opremanja prostora i plaćanje mjesečne zakupnine, dok Opština snosi troškove komunalija i struje.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.