Категорије
Актуелно

Da svako ima

13. Jul pripada svima
Od Berlinskog kongresa do danas 13. jul je istinski veliki praznik svih stanovnika Crne Gore. Nažalost predugo traje njegovo svojatanje, prisvajanje od strane pojedinaca, partija i režimskih politika. Radi se, međutim, o prazniku svih slobodara, o prazniku očiščenom od ideologija, o danu suštinske nezavisnosti naše države, priznate na Berlinskom kongresu, poslije vjekova progona i stradanja, o opštenarodnom ustanku učinjenom na isti datum 1941. koji je bio reakcija na pokušaj osramoćenja naših predaka učinjenog Petrovdanskim skupom na Cetinju u organizaciji okupatora.. Tog dana 41. godine svi su, bez obzira na razlike koje su se potom krvavo nametnule, krenuli u odbranu časti, dostojanstva i slobode. 13. jul je tako naš i evropski veliki dan pobune i Ustanka protiv fašizma. Ništa od toga ne smijemo zaboraviti, a naš politički Savez neće dopustiti da se istorija iskrivljuje i prilagođava partijama i sistemima.
Sjetićemo se na ovaj dan svih stradalih u borbama za slobodu, svih umorenih u godinama robovanja, svih koji su sanjali zajedništvo, a tada su živjeli na teritorijama koje su pripadale vjekovnim okupatorskim silama, vlasnicima naših istorijskih sudbina koje su živjeli naši preci.
Sjetićemo se i činjenice da je daleke 1878. priznata nezavisnost Crne Gore, a njena državnost je postojala mnogo prije. Državu, modernu Crnu Goru, u najtežim vjekovima postojanja, stvarali su Petrovići, obnavljajući državnu strukturu i narodno jedinstvo razoreno davno prije zajedno sa prestolnim Žabljakom Crnojevića. Državu nismo dobili za stolom nego su je naši preci skupo platili u predhodećim bitkama za slobodu, u borbi protiv Osmanlijskog carstva i svih koji su vjekovima unazad razapinjali teritorije i ljude sadašnje Crne Gore.
Naš Savez poštuje svaki djelić naše velike istorije i ne zaboravljamo. Ubijeđeni smo da ćemo u skorijoj budućnosti 13. jul proslavljati bez ideoloških primjesa i lažnog tumačenja istorijskih činjenica. Zalagaćemo se da taj dan bude jedini i pravi praznik naše nezavisnosti, državnosti i dan velikog Ustanka protiv sramote, beščašća i nečovještva koje je donosio fašizam.
Sjutra ćemo, imajući u vidu svetost podviga i žrtava iz prošlosti, po prvi put kao politički savez Da svako ima, položiti vijence na Gorici i u Virpazaru ali obići i grob kralja Nikole na Ćipuru, kralja koji je imao istorijsku čast da doživi priznanje državnosti Crnoj Gori u koju su utkane nade i podvizi svih velikih Petrovića prije njega. Sjutra je prilika da se sjetimo i Svetog Petra Cetinjskog, njegovog istorijskog napora da pravno uredi državu i utemelji je kroz zakonike i Stegu kao civilizovano i moderno društvo.
Slava i čast svima iz nase bliže i dalje prošlosti koji se ogledaju u 13. julu, opštenarodnom prazniku slobode i pobjede.

Da svako ima
SNP
Vadimir Joković
UCG
Goran Danilovi

RP
Janko Vučinić

Za nezavisne poslanike
Aleksandar Damjanović

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.