Категорије
СНП

Marija Radinović na konferenciji UMHCG

UMREŽAVANJEM DO BOLJEG RADA

Danas je u Podgorici, u hotelu „Hilton“, održana konferencija pod nazivom „Zaštita osoba sa invaliditetom od diskriminacije – trenutno stanje i izazovi“. Konferenciju je organizovalo Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore u saradnji s Centrom za razvoj nevladinih organizacija, u okviru projekta „Umrežavanjem do boljeg rada“, podržanog od strane Evropske unije i uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Učesnici na konferenciji bili su: Marina Vujačić i Milenko Vojičić iz Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Aivo Orav, šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava i Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Predstavnica Socijalističke narodne partije Crne Gore na ovom događaju bila je Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP.

Smatrajući da se položaj svake kategorije stanovništva, pa i osoba sa invaliditetom, najbolje vidi kroz svakodnevni život i praksu, Radinović je postavila tri pitanja:

1. Koliki broj OSI još uvijek nema utvrđen procenat invaliditeta?
2. Koliko njih, iz razloga propuštanja da se utvrdi procenat invaliditeta, još uvijek nema asistenta u radu?
3. U koliko opština su do sada formirane komisije za utvrđivanje invaliditeta i procjenu preostale radne sposobnosti i mogućnosti zapošljavanja?

Milenko Vojičić je ukazao na veliki problem nepostojanja registra osoba sa invaliditetom, bez kojeg država u kontinuitetu gubi novac koji se planira za OSI. Istakao je i da je jako teško naći asistente u radu zbog malih primanja koja se opredjeljuju za njihove usluge.

Siniša Bjeković je rekao da ne postoje relevantni podaci o broju OSI u državi, kao ni o njihovom stepenu oštećenja i potencirao zalaganje institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda za formiranje jedinstvenog tijela za vještačenje.

Ovom prilikom je potpisan i Memorandum o saradnji između Mreže organizacija osoba sa invaliditetom, Ministarstva za ljudska i manjinska prava i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

SNP CG izražava nadu da će potpisivanje ovog dokumenta predstavljati dodatan doprinos u poboljšanju saradnje između civilnog sektora i nadležnih institucija, sa ciljem unaprijeđenja položaja osoba sa invaliditetom, i ističe svoju spremnost da i sama pomogne u ostvarivanju njihovih legitimnih prava.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.