Категорије
Друштво

Petrovdan u Bijelom Polju obilježen liturgijom i litijom

Litiju su predvodili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i raško- prizrenski Teodosije, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom

Svetom liturgijom i svečanom litijom koja je okupila više hiljada Bjelopoljaca, danas je u Bijelom Polju svečano obilježen 12. jul – praznik prvovrhovnih apostola Petra  i Pavla. 

Litiju su predvodili episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i raško- prizrenski Teodosije, sa brojnim sveštenstvom i monaštvom. 

Kolona vjernika krenula je od ckrve svetih apostola Petra i Pavla u 18 časova, ulicama grada do crkve svetog Nikolaja Mirlikijskog u Nikoljcu, a zaustavljana je na više gradskih raskršća i na centralnom trgu, odakle su upućivani blagoslovi i molitve za napredak Bijelog Polja.

Čestitajući praznik zaštitnika grada, svetih apostola Petra  i Pavla, vladika Joanikije je kazao da nas oni pred licem i prestolom Božjim zastupaju svojim molitvama.

“I  od boga sa neba, pokrivajući nas svojim molitvenim pokrovom nispošilju nam blagodat, jačaju vjeru u srcima našim, ljubav i sve vrline. Danas cijela pravoslavna vaseljena se sabira oko imena Božijega i oko imena svetih apostola i ispunjuje se drevno proroštvo da će svi narodi prići domu Božjem. A sve narode u vaseljeni privode Hristu Gospodu u dom Božji sveti apostoli Petar i Pavle”, besjedio je vladika Joanikije.

Izvor: vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.