Категорије
Друштво

SA PETROVDANSKE AKADEMIJE U BIJELOM POLJU VLADIKA JOANIKIJE PORUČIO

Moćnici da dokažu da nijesu oteli ono što imaju

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je da se po istim kriterijumima ispita crkvena i imovina onih koji imaju vlast i moć u Crnoj Gori, da bi se, kako je rekao, vidjelo ko je otimao. Vladika je preksinoć, na Petrovdanskoj akademiji u Bijelom Polju, kazao da sadašnja vlast hoće da Crkvi uzme hramove, što, kako je rekao, nijesu radili ni komunisti.

– U ovo naše vrijeme doživljavamo jednu realnost kroz koju je Crkva prolazila kroz sva vremena, ali ta realnost nekada ima jači, a nekad slabiji intenzitet, a govori o napadu na Crkvu i na hramove Božje. Suočeni smo s jednim zlom da naša vlast u Crnoj Gori želi umjesto da vrati ono što su otele pretodne generacije bezbožne vlasti, hoće Crkvi da otme i ono što je preostalo. Komunisti su oduzimali zemlju i zgrade, ali nijesu hramove. A sada ovi hoće da oduzmu i hramove i govore da se ne zna njihovo porijeklo – rekao je vladika Joanikije.

Dodao je da se porijeklo ne zna samo njihovoj imovini.

– Zato oni imaju potrebu da prebace priču da se ne bi pričalo o njima. Pozivam one koji imaju moć i vlast u našoj zemlji i u Evropi, da se po istim kriterijumima ispita njihova i crkvena imovina. Da vidimo ko je otimao. Ako smo mi nešto oteli ili nekoga prevarili neka nam se sve to oduzme, sa kaznom, i na našu štetu, po starozavjetnom pravilu – četvorostruko. A ako se kod njih nađe da su oteli, samo neka im se to oduzme. Bez ikakve kazne. Tako blagu mjeru za njih predlažemo, jer nemamo mržnju ni prema onima koji ovih dana smišljaju zlo na račun Crkve i svojih predaka – poručio je episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika je naglasio da zakon koji se zove Zakon o slobodi vjere nema nikakve veze sa slobodom, već njime hoće da ugroze vjeru, da ograniče mogućnost da se hramovi koriste za ono za šta su namijenjeni.

– Vlast krši svoj Ustav. I on propisuje da su sve vjere ravnopravene. A naša vlast hoće da proizvede neravnopravnost među vjerama. I to na štetu Pravoslavne crkve i većinske vjere – upozorio je on.

Povodom Petrovdana, preksinoć je u prepunoj velikoj sali Centra za kulturu priređena Petrovdanska akademija pod nazivom „Moja ćirilica“. Duhovno sabranje je organizovala Crkvena opština Bijelo Polje, Eparhija budimljansko-nikšićka i Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori.

Predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori Jelica Stojanović je govorila o značaju ćiriličnog pisma i njegovom porijeklu. Profesor Drago Perović je u ime Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori uručio plakete i nagrade Bjelopoljcima koji u nazivima svojih firmi čuvaju i baštine ćirilicu kao i autorima koji poslednjih godina štampaju svoje knjige na ćirilici.

Na duhovnoj svečanosti „Moja ćirilica” nastupili su pjesnici Nada Pavićević, Radinko Krulanović, Milan Bajčeta i guslar Vaso Đondović, kao i hor Sveti Nikola, pod dirigentskom palicom profesorice Julijane Vujošević.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.