Категорије
СНП

NASTAVLJA SE HAJDUČIJA DPS I NJEGOVIH SATELITA

Crnogorsko društvo i pravni sistem ponovo su dotakli dno što se potvrđuje ovih dana najvjerovatnijim izborom Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, i to kršenjem najvišeg pravnog akta u državi, Ustava Crne Gore. Na ovaj način se nastavlja hajdučija u režiji DPS-a i njegovih satelita.

Stručna javnost je o ovom pitanju već dala sud, ali imamo obavezu da objasnimo još jednu manipulaciju na koju niko do sada nije pružio adekvatan odgovor.

Naime, svjedoci smo da je prije nekoliko dana Vrhovni sud Crne Gore zauzeo načelni pravni stav da sudovi ne mogu poništavati odluke Skupštine. Ovim putem su možda mislili i na Skupštinu Crne Gore i na skupštine Opština, Prijestonice i Glavnog grada. Ovdje su se upecali u vlastitom neznanju, jer Skupština je samo jedna, a kada se govori o lokalnim skupštinama, to se mora precizirati.

Zatim, sudije Vrhovnog suda dobro znaju da je načelni pravni stav koji zauzme Vrhovni sud samo smjernica, nikako striktna obaveza sudova da se pridržavaju stava koji je donijet na opštoj sjednici sudija Vrhovnog suda. U praksi, to znači da osnovni sudovi, na primjer, nisu obavezni da donesu odluku koja je u skladu sa načelnim pravnim stavom, već mogu donijeti odluku koja nije u skladu sa načelnim pravnim stavom koji je donio Vrhovni sud. Ta odluka se onda mora obrazložiti i time staviti van pravne snage stav Vrhovnog suda, uz iznošenje argumenata zašto je donesena presuda suprotna načelnom pravnom stavu.

Ovo Vesna Medenica i ostale sudije Vrhovnog suda dobro znaju, ali isto tako očekuju da se neće naći nijedan sudija pojedinac ili vijeće koji su spremni stisnuti petlju i ovo uraditi.

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da Ustavni sud, kao sud koji je izdvojen najvišim pravnim aktom, a glavni zadatak mu je da štiti ustavnost i zakonitost, treba da poništi odluke najvišeg suda u državi, a to je Vrhovni sud.

Imajući u vidu da je Vrhovni sud stvarno najviši sud u državi, to ne znači da nije dužan da poštuje Ustav i zakone koje štiti Ustavni sud, koji nije četvrta instanca, nego najmoćniji kontrolni mehanizam u državi. Sud iznad svih sudova, koji može i mora da ukaže na povredu Ustava i poništi odluke Vrhovnog suda.

Ovo bezakonje će mnogo koštati Crnu Goru, jer neće postojati djelotvoran pravni lijek, a pravnici znaju da je to jedan od glavnih uslova kada se može tražiti zaštita prva na evropskom nivou.

Na kraju, u ovom slučaju i u vezi najvjerovatnijeg izbora Vesne Medenice za predsjednicu Vrhovnog suda po treći put, protivno Ustavu, očekujemo da oni koji su najpozvaniji u državi stanu na kraj ovoj pravnoj katastrofi, a to su sudije Ustavnog suda. Da tumače norme i to ne samo jezički, kao što rade laici, nego i logički i, što je najvažnije, ciljno.
Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.