Категорије
СНП

Slađana Kaluđerović, predsjednica SNP Golubovci

TAKO TO RADI VLAST : ZA SPORT 230 HILJADA, A ZA SVE ŠKOLE 14 HILJADA EURA

Završni račun budžeta Gradske opštine Golubovci potvrdio je da u radu aktuelne vlasti nema ni „d“ od domaćinskog upravljanja, niti „r“ od rada u korist građana, što je ozbiljan pokazatelj da su hitno potrebne promjene.

Tako je u lokalnu infrastrukturu od planiranih 1,6 miliona eura uloženo svega 1,2 miliona. Dakle, nije ostvareno gotovo 400 hiljada eura, ali je zato zaključcima gradonačelnika Podgorice, kome je Zeta uvijek bila poslednja rupa na svirali, dio tih sredstava – 86 hiljada preusmjeren na druge pozicije.

Na pitanje gdje su završili preostalih skoro 300 hiljada eura, koji su planirani za lokalnu infastrukturu, Završni račun budžeta ne daje odgovor, ali se on zna – ni cent od tih sredstava nije otišao za poboljšanje kvaliteta života građana Zete. Ne bi začudilo da je i taj novac završio u nekoj „koverti“.

Nedopustiv propust je i to što se upravo ova, najveća pozicija u budžetu, ne poklapa sa obrazloženjem u kojem je navedeno koliko je utrošeno za svaku njenu stavku pojedinačno. Postoji neslaganje od tačno 5 hiljada eura, što ostavlja prostor za pitanje da li je greška računske prirode ili postoji drugi razlog. Neće biti da digitron uvijek omane, već prije da se nečija ruka ponovo „omastila“.

Ono što je takođe indikativno jeste da je u obrazovanje uloženo ukupno 14 hiljada eura i to u vidu pomoći za četiri osnovne škole na teritoriji Zete, muzičku školu i vrtić, dok je u sport uloženo oko 230 hiljada. To bi moglo biti opravdano da postoji reciprocitet i skladan raspored u odnosu na uspjeh sportskih klubova. Međutim, situacija je takva da je prošle godine preko 60 hiljada dobio Fudbalski klub ,,Bratstvo“, tim koji je u Trećoj ligi. Dakle, FK ,,Bratstvo“ je dobio duplo više nego dva košarkaška kluba, tri karate kluba, rukometni, atletski, savate i dva fudbalska kluba zajedno. Tu se jasno prepoznaje konfikt interesa, s obzirom na to da su svi ostali sportski klubovi, izuzev FK ,,Zeta“, dobili ukupno 26 hiljada eura. Da li je to realna mjera uspjeha FK ,,Bratstva“? Da li on vrijedi 61 hiljadu, a svi ostali zajedno 26 hiljada?

Poređenja radi, napomenuću i da je za sve ostale sportske manifestacije i takmičenja, uključujući Zetske sportske igre, izdvojeno ukupno 32 hiljade eura.

I dok se za tim u Trećoj ligi izdvaja preko 60 hiljada, za prvoligaški Fudbalski klub ,,Zeta“, koji igra mečeve Lige Evrope smatra se dovoljnim 109 hiljada. Postavlja se pitanje šta je preporučilo FK ,,Bratstvo“, osim toga što je prvi čovjek tog kluba istovremeno bio predsjednik Skupštine Opštine Golubovci u prvoj polovini 2018. godine.

S obzirom na to da je, po riječima doskorašnjih čelnika naše opštine, Košarkaški klub ,,Zeta“ osnovan od strane GO Golubovci, trebalo bi da se na sjednici lokalnog parlamenta raspravlja o njihovim finansijskim i drugim aktima, što do sada nije bio slučaj.

Da aktuelna vlast ne štedi da sebi ugodi pokazuje podatak da je samo za gorivo i održavanje vozila u 2018. godini Gradska opština Golubovci utrošila preko 13 hiljada eura, a taj iznos je mogao biti upotrijebljen korisnije, bilo za košenje ili oranje zemljišta ili neku drugu namjenu. Međutim, vlastodršci, kako na državnom, tako i na lokalnom nivou, po ko zna koji put su pokazali da su im privilegije jedini oltar kojem se klanjaju, a običnih građana se, po običaju, sjete samo pred izbore. Samo, ovaj put su pročitani.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.