Категорије
Култура

Plužine čekaju mlade pjesnike

Dva pjesnička konkursa za 2019. godinu „Spasoje Pajo Blagojević” i „Radule Željko Damjanović”, koje u okviru manifestacije „Pjesnička riječ na izvoru Pive” raspisuje plužinski Centar za kulturu, završeni su odabirom najboljih. Nikšićanka Sonja Milatović, dobitnica je nagrade „Spasoje Pajo Blagojević” za najbolji pjesnički rukopis pjesnika do 27 godina starosti. Milatovićeva je pod šifrom „Sole mio”, poslala neobjavljenu zbirku poezije „Mojoj najbližoj daljini”. Nagrada „Spasoje Pajo Blagojević” sastoji se od štampanja odabranog rukopisa, učešća i promocije knjige na Pivskim pjesničkim susretima naredne godine.

Pristigle radove na konkursu ocjenjivao je žiri u sastavu: Milica Kralj, Radomir Uljarević i Milenko Mićanović.

– Vibrantni pjesnički glas preispituje (ne)mogućnosti ograničenja ljubavnog doživljaja kroz poigravanje ustaljenim šablonima i nasleđenim lirskim koncepcijama u poimanju tradicije ljubavnog pjesništva. Monološkim iskazom autor kroz nekonvencionalne stihove nastoji da uspostavi ravnotežu između omamljive ozarenosti sopstvenog poimanja ljubavnog osjećanja u fiksiranju imaginarnih prostornih daljina koje i skrivaju i udaljavju to drugo biće kome se obraća – kaže se u obrazloženju žirija za nagradu „Spasoje – Pajo Blagojević“ za 2019. godinu.

Konkurs „Radule Željko Damjanović” namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola u Crnoj Gori, a prvu nagradu u kategoriji osnovaca dobila je Željka Stević, iz Nikšića, za poeziju pod šifrom „Sanjalica”.

Ovogodišnji žiri predlaže da se štampa pjesnički rukopis „Anitela”, pristigao pod šifrom „Morfijum”, autora Nemanje Dragaša iz Beograda.

– U samo sedam pjesama autor je uspio da stvori osobenu cjelinu pjesničkog i izvanpjesničkih svjetova, da svakodnevne vidljive, opisne životne senzacije preobrazi u dinamični i dominantni iskaz, da prigušeno lirsko „ja” osvijetli začuđujućim ekspresivnim intenzitetom kojim se sopstveno tajanje izjednačava sa bićem pjesme – kaže se u obrazloženju ovogodišnjeg žirija.

Nagrade najboljima sa oba konkursa biće uručene, sjutra u petak, 19. jula kada u Plužinama počinju 49. književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive”.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.