Категорије
Друштво

VLADIKA JOANIKIJE OSVEŠTAO TEMELJE CRKVE U SELU ĐULIĆI KOD ANDRIJEVICE

Hram iskonske bratske ljubavi i nezaborava

ANDRIJEVICA – Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije u selu Đulići kod Andrijevice osveštao je temelje crkve Svetih Sergija i Vakha. On je u besjedi napomenuo da hram podiže mještanin Zoran Đerković za pokoj duše brata Srđana.

– Ovo je veliko Božije djelo. Hram počinje da gradi Zoran Đerković, ktitor, a u ovoj svetoj namjeri podržavaju ga svi ljubavlju, dobrim željama, molitvama. On ima poseban motiv da podigne crkvu za pokoj duše svog brata Srđana, svakako, i za pokoj duša njegovih predaka i za napredak potomstva. Podiže je sa željom da ona posluži cijelom ovom mjestu, da je posveti Bogu i Svetim Sergiju i Vakhu, a da bude na upotrebu Crkvi Božijoj i vjernom narodu, koji će se ovdje sabirati, krštavati, vjenčavati, svetim službama Božijim prisustvovati, Svetim Tajnama pričešćivati i duše svoje osvećivati – kazao je vladika Joanikije.

Izrazio je uvjerenje da će buduća svetinja, koja se gradi po projektu iskusnog arhitekte Ranka Vukanića, privući mnoge u ovo mjesto, jer je u njenim temeljima, kako je istakao, veličanstvena bratska ljubav.

– U njenim temeljima je ljubav među braćom, ljubav starijeg brata prema mlađem, i veliki, ali plemeniti bol, koji je našeg ktitora doveo do tog rješenja. Ta ljubav i bol, zapravo, sve je to ljubav, naučila ga je da krene u ovo veliko djelo. Veliki je ovo znak. Kada je nešto utemeljeno na ljubavi, na žrtvi i na rani bratskoj, onda će se sve to pretvoriti u Božiju slavu, pa će u ovom svetom hramu brzo početi da se prinose molitve, brzo će zvono zazvoniti u ovoj pitomoj dolini i Časni krst se zablistati na ovom hramu, da se vidi koji narod ovdje živi, koja je vjera i da smo vjerni zavjetu svojih otaca: Svetom Savi i Svetom Vasiliju Ostroškom – poručio je vladika Joanikije, naglasivši da se hramovi Božiji podižu i posvećuju slavi Božijoj da bismo se preko svete službe približili Bogu, oplemenili Božanskom ljubavlju, uzdigli iznad naših slabosti, podjela, zavisti, nesloge i da bi se među nama zacarili mir, sloga i dobrota.

– Hrišćanstvo je pobijedilo i preporodilo neznabožačku Rimsku imperiju zato što je imalo ljude kao što su Sveti Sergije i Vakho, rodom iz Rima. Oni su postradali na Istoku, a poznati su širom vaseljene – naglasio je vladika Joanikije.

Naveo je da se srpski narod kroz vjekove trudio da sačuva svoju vjeru pravoslavnu.

– Naš narod je sve vezivao za svece Božije. To je bio njegov kalendar. Po tome vidimo kako je vjera bila duboko ukorijenjena u dušama naših predaka i da je u našem narodu najvažniji zavjet bio sačuvati vjeru pravoslavnu, ne prevjeriti. Za onoga ko je prevjerio govorilo se da je bolje da je pošteno poginuo ili da se nije ni rodio. To se smatralo izdajom. Takvog su karaktera bili naši preci, toliko su bili odani svojoj vjeri. Bilo je uvijek i onih koji su prevjeravali, imamo toga i danas – istakao je vladika Joanikije.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.