Категорије
Култура

Počeli 49. tradicionalni književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive”

U plužinskom Centru za kulturu počeli su 49. tradicionalni književni susreti „Pjesnička riječ na izvoru Pive”. Nagradu „Spasoje – Pajo Blagojević” ravnopravno dijele Nemanja Dragaš, iz Beograda i Sonja Milatović, iz Nikšića. Nagradu „Radule – Željko Damjanović” je dobila Željana Stević, učenica devetog razreda iz Nikšića.
Program je prve večeri protekao u znaku nedavno preminulog književnika Koste Radovića, utemeljivača ove pjesničke manifestacije. Bila je ovo prilika i da se promoviše njegova knjiga „Kuća kod Hrista” o kojoj je govorio pjesnik Radomir Uljarević. Djelo su objavili izdavačke kuće,,Štampar Makarije” i,,Oktoih” (Podgorica-Beograd). U pitanju je druga knjiga iz biblioteke Sabrana djela Koste Radovića koja su objavljena upravo uz podršku Opštine Plužine. Na preko 500 stranica „Kuće kod Hrista”, pored izuzetne poezije, zastupljeni su i tekstovi Jovana Delića, Radomira Baturana, Lidije Tomić, Drage Bojović, kao i Radovićeva bio-bibliografija sa foto-albumom.
Prof. dr Lidija Tomić u pogovoru knjige ističe da joj se čini da je najobuhvatniji Kostin dijalog sa Pivom, odnosno, sa zemljom i ljudima tog kraja, s narodnom i pjesničkom tradicijom, s patrijahalnošću i modernim dobom. Isto tako, s rijekom Pivom i manastirom, s Bogom i Uspenijem, s Majkom Božjom i svojom majkom, s porodicom i prijateljima, sa savremenim dobom.
Pjesnikinja Milica Bakrač specijalno za ovu priliku napisala pjesmu „Sonet Kosti Radoviću”, posvećen ovom legendarnom pivskom književniku i pjesniku. Zatim je riječ uzeo Matija Radović, unuk Koste Radovića, koji osvježio sjećanje na nedavno preminulog djeda.
Program „Pjesnička riječ na izvoru Pive” je nastavljen predstavljanjem knjige Miroslava Maksimovića o kojoj je govorio pjesnik Selimir Radulović. O „Toponimiji Župe pivske” govorili su Slobodan i Radojka Remetić. O svim knjigama posebno je govorio i učestvovao u diskusiji prof. dr Jovan Delić.
Uslijedilo je predstavljanje pjesnika, a svoje stihove publici su poklonili Mirko – Lale Damjanović, Milun Osmajić, Milica Bakrač, Ranko Mićanović, Slavojka Vojinović, Miloš Kecojević i mladi pjesnik Jovan Glomazić. .

Pobijedio rad vajara Sretena Milatovića
U nastavku susreta, Petar Ćuković je otvorio izložbu konkursnih radova za spomen-obilježje Baju Pivljaninu, najvećoj istorijskoj ličnosti Pive. Pristiglo je osam idejnih rješenja, a pobijedio je rad prof. Sretena Milatovića, vajara iz Nikšića. Pobjedniku konkursa za spomen-obilježje Baju Pivljaninu pripada i novčana nagrada od pet hiljada eura. Obavezujući dio spomen-obilježja bili su stihovi Petra II Petrovića Njegoša iz „Gorskog vijenca”: „Soko Bajo su trideset zmajevah mrijet neće dok svijeta traje”. O idejnom rješenju spomen-obilježja odlučivao je žiri u sastavu: prof dr Nenad Vuković, prof. dr Radenko Pejović, prof. dr Aleksandar Čilikov, prof. dr Ilija Lalošević, Slobodan Delić, Velimir Jovović, nekadašnji predsjednik opštine Plužine i investitor spomen-obilježja i mr sci. Petar Ćuković, predsjednik žirija.

”Sabrana djela Koste Radovića objavljena su u izdanju „Štampar Makarija” i „Oktoiha”, a uz podršku Opštine Plužine
Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.