Категорије
Култура

U Beranama počela dvodnevna manifestacija pod nazivom „Festival mladih umjetnika”

Izložbom crteža mladih umjetnika Anje Radulović i Veljka Kopitovića, u galeriji Polimskog muzeja u Beranama počeo je dvodnevna manifestacija pod nazivom „Festival mladih umjetnika 19”. Tom prilikom je rečeno da festival, koji organizuje NVO „Udruženje mladih umjetnika Crne Gore”, u saradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore, donosi raznovrstan program iz različitih oblasti umjetnosti – pozorišne, likovne i muzičke, uz prateća predavanja o novoj umjetnosti i mladima.
Otvarajući izložbu književnik Balša Brković je kazao da crtež u likovnoj umjetnosti ima značaj kao poezija u književnosti, te da predstavlja esenciju stvaralaštva.
– Čini mi se da je ovakva izložba, koju imamo priliku da vidimo ovdje večeras upravo lijep nagovještaj tog traga, segment u kom će ići likovni izražaj. Imamo dva zaista zanimljiva i značajna umjetnika Anju Radulović i Veljka Kopitovića koji iz onako različitih pozicija ulaze u svoju umjetničku avanturu u svoju igru odgonetanja svijeta. Kod Anje vidimo kao polaznu tačku pejzaž iz koga ona osvaja jednu osobenu i vrlo ličnu ekstazu, jer taj crtež napušta namjeru pejzaža i širi se u nešto što postaje veće od stvarnosti same, ja to doživljavam kao jednu ekstazu crteža. Sa druge strane kod Kopitovića vidimo potrebu da se u odgonetanje svijeta krene iz jedne tačke sa spektrom popkulturalnih impulsa nečega što vuče ka onom ugrupanom polu – kazao je Brković.
O značaju pomenute manifestacije govorio je i savjetnik predsjednika opštine Darko Stojanović, rekavši da je dobro što postoje mladi ljudi koji su kadri da prepoznaju prave vrijednosti i daih prezentuju na umjetničku način.
– Posebno je zadovoljstvo što smo mogli da uvrstimo ovaj festival u program Beranskog kulturnog ljeta koje je postalo prepoznatljiva kulturna manifestacija. Apsolutno sam siguran da će građani Berana imati šta ada vide, kako večeras tako i kroz predavanje Balše Brkovića, kroz koncerte i sve ono što ovaj festival nosi – naglasio je Stojanović.
„Festival mladih umjetnika” nastao je sa idejom stvaranja regionalnog centra u kom bi se tokom festivalskih mladi umjetnici okupljali u alternativnijem i nekomercionalnijem prostoru, a organizatori su odlučili da to bide Berane.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.