Категорије
СНП

Marija Radinović na konferenciji „Otvorena pravda“

PRAVOSUĐE DA PONESE SVOJ DIO ODGOVORNOSTI U PROCESU PRISTUPANJA EU


Danas je u Podgorici, u hotelu „Centre Ville“, održana konferencija pod nazivom „Otvorena pravda“, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje i Ministarstva pravde Crne Gore.

Panelisti na konferenciji bili su: predsjednik Sudskog savjeta Mladen Vukčević, izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević, generalna direktorica Direktorata za organizaciju pravosuđa, krivično zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde Crne Gore i glavna pregovaračica za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković-Drašković, savjetnica za odnose sa javnošću u Vrhovnom državnom tužilaštvu Dragana Maljević, advokat Siniša Gazivoda i stručnjak za strateške komunikacije Miodrag Strugar.

U ime Socijalističke narodne partije Crne Gore ovom događaju prisustvovala je Marija Radinović, analitičarka u Medijskom centru SNP CG.

Na konferenciji je saopšteno da je urađeno mnogo na povećanju transparentnosti pravosuđa, ali i da postoji još prostora za unaprijeđenje, da treba naći ravnotežu između prava javnosti da zna, prava na privatnost i prava na pravično suđenje i kontinuirano raditi na poboljšanju odnosa sa medijima i ukupnom javnošću.

Marija Radinović je ovom prilikom ukazala na glavne razloge koji utiču na visoko nepovjerenje građana u pravosudne institucije, a koji su identifikovani istraživanjem CGO-a iz aprila 2019. godine. To su: prisustvo korupcije, uticaj politike na rad pravosuđa, nedostatak pravičnosti, dužina trajanja postupka, loša kadrovska politika, selektivno pokretanje postupaka od strane tužilaštva, konflikt interesa, pristrasnost sudija i neujednačenost sudske prakse. Ona je pitala šta pravosudni organi rade ili planiraju da urade u narednom periodu na planu suočavanja sa tim izazovima.

Takođe, ističući da, prema istraživanju CGO-a, građani prepoznaju svega nekoliko ličnosti koje obavljaju pravosudne funkcije, među kojima su Milivoje Katnić, Vesna Medenica, Ivica Stanković i Suzana Mugoša, Radinovićeva je pitala zbog čega sudije i tužioci izbjegavaju gostovanja u javnosti, TV emisijama, na fakultetima, raspravama i tribinama, i na taj način doprinose stvaranju loše slike cijelog pravosudnog sistema.

Mladen Vukčević je, odgovarajući na to pitanje, istakao da mnogo toga zavisi od cjekokupne društvene klime, obrazovanja kadrova, prihvatanja i primjene prakse Evropskog suda za ljudska prava, itd.

SNP CG ostaje potpuno posvećena izgradnji države zasnovane na vladavini prava, koja će poštovati ljudska prava svih svojih građana, i napominje da pravosudne institucije moraju ponijeti svoj dio odgovornosti u procesu pristupanja Evropskoj uniji, kojoj Crna Gora stremi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.