Категорије
Друштво

Митрополит Амфилохије: Пеђа Вукић до краја живота остао вјеран своме народу!

Он је до краја свог живота остао вјеран својој историји, свом народу, свом српском народу, јер како је говорио, он не може припадати неком другом народу, него оном којем је припадао Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, казао је данас митроплит Амфилохије

У манастиру Острог данас, након заупокојене литургије сахрањен је истакнути српски историчар Предраг Пеђа Вукић. 

Опело је служио, митрополит црногорско-приморски Амфилохије са свештенством и монаштвом манастира Острог.

Он је у својој бесједи, говорећи о часном животу Предрага Вукића, казао да је „наш Пеђа изабрао тај једини истински пут, достојан правог човјека, како је он често говорио, којем га је научила његова мајка, али и овдје присутни отац као и његова историја“.

„Његова историја је била жива историја, темељена на Светом Петру Цетињском, на Светом Василију, на Петру другом-Ловћенком тајновидцу“, истакао је митрполит Амфилохије. Жива историја и живопамћење изнад моштују Светога Петра, Светог Василија Острошког“, казао је митрополит и додао:

Наш Пеђа није ишао распућима, није темељио историју своју на идејама и идеологијама, посебно је није темељио на оној пошасти „Брозомори“ темељио је на истини које зраче из моштију наших светаца.

Митрополит Амфилохије на опелу Пеђи Вукићу

Није желио да умре и да се сахрани на Цетињу, нагласио је митрополит, Господ му је услишио жељу и остварила се његова и Божија воља да почива овдје под Острогом, гдје је често долазио и писао.

Данас под Острогом

Он је до краја свог живота остао вјеран својој историји, свом народу, свом српском народу, јер како је говорио, он не може припадати неком другом народу, него оном којем је припадао Свети Петар Цетињски, Свети Василије Острошки, казао је данас митроплит Амфилохије.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.